Search
Close this search box.

Luan Oruqi priznao krivicu za šverc drogom

Danas je na Sudu BiH Luan Oruqi priznao da je iz Srbije u BiH švercovao više od šest kilograma heroina. Sudija Goran Radević je izricanje kazne najavio za sedam dana.

Luan Oruqi je priznao da je početkom ove godine iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu prokrijumčario 6,65 kilograma heroina. U optužnici Tužilaštva BiH se navodi da je ulična vrijednost ove droge oko milion KM.

Odbrana i Tužilaštvo se na ranijim ročištima nisu uspjeli dogovoriti o visini kazne za Oruqija, jer je Mirza Kovač, advokat optuženog, tražio kaznu manju od pet godina zatvora, što je tužilac Oleg Čavka odbio.

Odluku o kazni donijet će Sudsko vijeće koje bi presudu trebalo izreći 14. juna.

Oruqi je na ročištu krajem aprila kazao da nije kriv za šverc drogom, iako je tokom ranije istrage Tužilaštva priznao ovo krivično djelo. Njegov advokat je kazao da se on na sudu nije izjasnio krivim, jer bi mu takav iskaz mogao donijeti veću kaznu.

Na današnjem ročištu je Tužilaštvo BiH iznijelo dokaze, a odbrana optuženog završnu riječ, naglasivši da je Oruqi sve vrijeme surađivao sa Tužilaštvom te da ranije nije bio osuđivan.

Branilac je, također, rekao da će se Oruqijeva porodica morati iseliti sa Kosova zbog prijetnji koje dobiva, nakon što je Oruqi odao ime osobe koja ga je angažirala. Kovač je napomenuo da je Oruqijev daidža ubijen u bombaškom napadu u Peći na Kosovu, odmah nakon Oruqijevog hapšenja i priznanja krivičnog djela.

Oruqija su 2. februara na području sarajevskog naselja Ilidža uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Policija je u njegovom automobilu pronašla drogu koju je, prema navodima optužnice, nabavio u Crnoj Gori a prokrijumčario iz Srbije.

Optuženi je tada izjavio Tužilaštvu da je drogu unio preko graničnog prelaza u blizini Višegrada, a potom je došao u Sarajevo gdje ju je trebao predati nepoznatoj osobi, za šta bi dobio 5.000 eura. Uhapšen je prije isporuke.

Oruqi se danas obratio Sudu, rekavši da se kaje za djelo koje je učinio. Kazao je da je bio ucijenjen te da zbog straha za život supruge i djece nije imao izbora.

„Volio bih da mogu vrijeme da vratim, da to ispravim, ali nisam imao izbor“, kazao je optuženi.

Četrdesetogodišnji Oruqi je nastanjen u Prištini, po zanimanju je menadžer. Vlasnik je kosovske Modne agencije “Model Agency”, koja je angažovala i manekenke iz BiH.

 

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.