Search
Close this search box.

Milion maraka za odvojen život državnih službenika i kojima to pravo ne pripada

Oko milion maraka potrošeno je za isplatu mjesečnih troškova državnim službenicima koji ne rade u mjestima svog prebivališta. Novac je izdvojen iz državnog proračuna, a isplaćen je u decembru 2011. godine za 3.036 osoba. Iznos se kretao od 90 do 400 KM mjesečno, a isplaćivan je i nerukovodećim državnim službenicima, suprotno važećim pravilima.

 

Spisak zaposlenih u institucijama BiH koji su ostvarili pravo na naknadu za odvojeni život

Podatke o tome ko od državnih službenika zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine prima naknadu za odvojeni život zatražio je u maju ove godine delegat Doma naroda državnog parlamenta Mehmed Bradarić. Za sjednicu Doma naroda Parlamentarne skupštine, zakazanu za 19.7.2012. godine, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine pripremilo mu je odgovor.

U izjavi za CIN Bradarić kaže da je podatke zatražio zbog sumnje da svi korisnici ove naknade ne stanuju na prijavljenim adresama, ali će o tome dati svoj stav na zakazanoj sjednici Doma naroda, kada prouči odgovor.

Prema tim podacima, među korisnicima ove naknade u visini od po 400 KM bili su i Dragan Vrankić, tadašnji državni ministar finansija i trezora, i Nikola Špirić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH. Vrankić je kao adresu prebivališta naveo Čapljinu, iako živi u stanu na adresi Ivana Zovke u Mostaru. Špirić naknadu prima jer živi sa obitelji u Banjoj Luci, iako posjeduje vlastiti stan u Sarajevu na adresi Olimpijska.

U decembru 2010. godine Centar za istraživačko novinarstvo objavio je tekst u kojem je upozorio kako određeni članovi državnog parlamenta prijavljuju netačne adrese stanovanja kako bi ostvarili novčane beneficije na plaću, kao što su troškovi prijevoza privatnog automobila. Među njima su tadašnji članovi državnog parlamenta: Ivo Miro Jović i Zoran Koprivica. U Odjelu za računovodstvo i finansije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine potvrdili su da ne provjeravaju kilometražu do mjesta stanovanja, niti imaju pravo na to.

Prema tumačenju Agencije za državnu službu BiH, naknada za odvojen život propisana je Odlukom o načinu obračuna plaća i drugih naknada zaposlenih u Vijeću ministara BiH, ministarstvima BiH i drugim institucijama i tijelima Vijeća ministara BiH iz 2002. godine. Prema toj odluci propisano je „da naknadu za privremeni smještaj i troškove odvojenog života imaju predsjedavajući Vijeća ministara, ministri, zamjenici ministara i rukovodeći državni službenici Vijeća ministara, ministarstava i drugih institucija i tijela Vijeća ministara.

Nerukovodeći državni službenici nemaju pravo na naknadu za privremeni smještaj i naknadu troškova odvojenog života. Na spisku korisnika prava na naknadu za odvojeni život u decembru 2011. godine navedeni su i neki nerukovodeći službenici.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.