Ministar Ahmetović očekuje zahtjev za blokadu Kelmendijeve imovine u BiH

Zvaničnici Interpola u Sarajevu kazali su danas da nisu primili zahtjev za pokretanje postupka za blokadu imovine Nasera Kalmendija u BiH.

Sadik Ahmetović, ministar sigurnosti BiH, izjavio je u ponedjeljak novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) da očekuje zahtjev SAD-a da se u BiH zamrzne imovina Nasera Kelmendija, sarajevskog biznismena porijeklom sa Kosova.

Kelmendi je prvog juna ove godine stavljen na crnu listu SAD-a na kojoj je opisan kao strani narkobos. Na istu listu, koju je potpisao američki predsjednik Barack Obama, istovremeno su uvršteni i Afganistanac Sayed Wazir Shan i Meksikanac Jose Antonio Soto.

Predsjednički akt je potpisan u skladu sa američkim Zakonom o proglašenju stranih narkoboseva i predviđa blokiranje njihove imovine u SAD-u.

Ahmetović je kazao da je Kelmendijeva imovina u SAD-u već blokirana. Prema pisanju medija u Podgorici, američke vlasti su posredstvom Interpola zatražile od institucija Crne Gore da isto učine i na svojoj teritoriji.

Kelmendi je vlasnik jednog hotela na Crnogorskom primorju te nekoliko stanova i kuća u Ulcinju i Podgorici.

Crnogorska policija nije odgovorila na CIN-ov zahtjev da komentariše medijske informacije o blokadi Kelmendijeve imovine u toj zemlji.

Iz Odsjeka NCB Interpola Sarajevo i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH kažu da da nisu primili zahtjev za pokretanje postupka za blokadu Kelmedijeve imovine.

Ministar Ahmetović objašnjava da je posredstvom Interpola pokrenuta procedura za prikupljanje informacija o Kelmendijevoj imovini u svijetu.

„Kada se ta procedura završi, onda će i bh. vlada blokirati imovinu Kelmendiju”, kazao je Ahmetović.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je na sastanku Generalnog sekretarijata Interpola u francuskom gradu Lionu u novembru 2008. godine prezentirala izvještaj pod nazivom „Zločinačka organizacija Naser Keljmendi“, o čemu je CIN pisao prije dvije i po godine.

SIPA je tada navela da se Kelmendi nalazi na čelu jedne od najbolje organiziranih zločinačkih organizacija, ne samo u BiH već i u cijelom regionu. Kelmendijeva organizacija je, prema ovom izvještaju, umiješana u krijumčarenje droge i cigareta, trgovinu ljudima, pranje novca i lihvarenje.

CIN je tada, također, pisao i o Kelmendijevim poslovima koje su policijske agencije u BiH opisale kao balkanski kriminalni imperij. Nedugo nakon rata u BiH Kelmendi je iz Peći sa zapada Kosova preselio u Sarajevo, gdje je postao vlasnik Hotela Casa Grande i niza drugih nekretnina, uključujući i fabriku sladoleda Adolado.

CIN je još objavio da je Kelmendi 2003. godine od sarajevske policije legalno dobio dozvolu za oružje.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Dvostruki život policajca Čegara

Šef uniformisane policije FBiH Zoran Čegar je optužen za prevaru u Hrvatskoj. Dio imovine u BiH je stekao na nezakonit način. CIN otkriva da je na osnovu falsifikovanih dokumenata zaposjeo tuđe imanje.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN