Search
Close this search box.

Najava izmjena u sistemu odbrana po službenoj dužnosti

Sudije, tužioci, advokati, političari i predstavnici nevladinih organizacija su razgovarali o CIN-ovom istraživanju u vezi sa odbranama advokata po službenoj dužnosti. Najavili su inicijative za izmjenu pravila njihovog izbora te uvođenje obaveze evidentiranja odbrana u jedinstveni registar.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je na Okruglom stolu Pravo javnosti na transparentno pravosuđe u Sarajevu predstavio istraživanje i bazu podataka o zaradama advokata po službenoj dužnosti. U posljednjih sedam godina je za odbrane po službenoj dužnosti potrošeno 76,2 miliona KM, od čega je deset najangažovanijih advokata dobilo 12,75 miliona.

Najviše novca, 4,3 miliona KM, zaradio je sarajevski advokat Omar Mehmedbašić.

Mirjana Popović, zamjenica glavnog i odgovornog urednika CIN-a, rekla je da su tokom rada novinari otkrili da su policajci, tužioci i sudije često utjecali na izbor advokata, iako to ne bi smjeli raditi. Utvrdili su i da se ova vrsta odbrane, koju plaćaju građani, često odobrava bez provjera imovinskog stanja okrivljenog.

Advokati i sudije koji su učestvovali na ovom okruglom stolu smatraju da bi se ovakvi problemi mogli izbjeći ukoliko bi broj odbrana po advokatu bio ograničen i time bi svim okrivljenim bila omogućena kvalitetna odbrana.

„Kako jedan čovjek može fizički stići tolike odbrane? (…) Ne može niko pošten na Državnom sudu braniti više od pet a na kantonalnom više od šest predmeta“, smatra advokatica Vasvija Vidović.

Sudije smatraju da je potrebno pratiti rad advokata koji često brane po službenoj dužnosti.

„Treba pozvati predstavnike sudova da poštuju preporuke Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) i da analiziraju situacije učestalog postavljanja jednog te istog branioca“, kaže predsjednica Kantonalnog suda iz Zenice Snježana Čolaković.

Raspravljajući o tarifama advokata po službenoj dužnosti, predsjednik Regionalne advokatske komore Sarajevo Senad Kreho je skrenuo pažnju da bez dobro plaćenog advokata nema ni dobre odbrane. „Budemo li išli na smanjenje tarife, napravit ćemo loš kvalitet odbrana“, kaže Kreho.

O troškovima je govorio i Mario Nenadić, ministar Ministarstva pravde i uprave Kantona Sarajevo, podsjećajući da su advokati plaćeni iz državnog budžeta.

„Ako je Ministarstvo dalo 2,7 miliona na odbrane po službenoj dužnosti, mi moramo prihvatiti da imamo manje novca za osposobljavanje rada sudova“, kaže on.

Zbog problema koji su uočeni tokom CIN-ovog istraživanja, federalni zastupnik Damir Mašić je najavio da će pokrenuti izmjene Federalnog zakona o krivičnom postupku kako bi jasnije bio određen način izbora advokata i određivanja njihove tarife.

„Napravljen je sistem koji je neefikasan, ali je mnogo gore što to još i skupo plaćamo“, rekao je Mašić.

Na okruglom stolu su govorili i o transparentnosti rada pravosudnih institucija. Mirna Buljugić, direktorica Balkanske istraživačke mreže u BiH, kaže da sudovi i tužilaštva nisu dovoljno otvoreni u komunikaciji sa javnosti.

Predstavnici VSTV-a su istaknuli da su u posljednjih nekoliko godina otvorili sjednice ove institucije za javnost te da na zahtjeve za prisitup informacijama odgovaraju u zakonskom roku.

Admir Katica iz VSTV-a je rekao da će ova institucija nastaviti raditi na transparentnosti pravosuđa, ali i da će otvoriti raspravu o odbranama po službenoj dužnosti.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.