Search
Close this search box.

Nedžad Branković podnio neopozivu ostavku

Premijera je koštala optužnica u vezi sa kupovinom stana

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva je u septembru 2007. godine objavio priču o tome kako je Branković uz pomoć tadašnjeg premijera FBiH Edhema Bičakčića došao do stana u elitnom sarajevskom naselju Ciglanama. Stan vrijednosti pola miliona KM, Branković je otkupio za 46.017 KM u certifikatima, protuvrijednosti 900 KM.

CIN-ova priča, koju su prenijele mnoge novine i web portali, izazvala je buru reakcija u javnosti.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu je u aprilu 2009. godine podiglo je optužnicu protiv Brankovića i Bičakčića u vezi sa kupovinom tog stana. Oni se terete da su počinili krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti.

U dopisu predsjednici FBiH Borjani Krišto, potpredsjednici FBiH Spomenki Mičić i potpredsjedniku FBiH Mirsadu Kebi Branković navodi:

‘Odluku sam donio nakon završenog Petog kongresa SDA, gdje izraz volje većine u Kongresu prihvatam kao podršku zahtjevu predsjednika SDA, gosp. Sulejmana Tihića, da podnesem ostavku na funkciju Premijera FBiH.’

Tihić je zatražio da Branković podnese ostavku nakon što je optužnicu potvrdio Kantonalni sud u Sarajevu. Branković je to tada odbio učiniti.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN