Search
Close this search box.

Neovlašteno objavljena priča

CIN osuđuje neovlašteno objavljivanje priče

Neovlaštena, neredigirana i nekorigirana verzija priče Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) u Sarajevu objavljena je u srijedu, 16. novembra 2005. godine u Večernjem listu.

Priča, koju je potpisao novinar tog lista, o tome kako je ugroženo mjesto Mostara na listi svjetske baštine, sadrži odjeljke i izjave koje su direktno preuzete iz naše priče. Reporter Večernjeg lista je potvrdio da je na adresu redakcije primio neoznačenu kovertu sa tekstom na osam stranica o Mostaru, te ju je koristio kao osnovu za svoju priču.

CIN izražava duboku zabrinutost zbog korištenja ove piratske kopije teksta. Naši novinari pažljivo provjeravaju sve činjenice prije objavljivanja priče. U ovom slučaju, CIN je pravo objavljivanja kompletne verzije priče o Mostaru dao magazinu Danas, koji je konkurent Večernjeg lista. Po objavljivanju u magazinu Danas, priča je trebala biti data na raspolaganje svim ostalim medijima.

CIN je projekat Odsjeka za novinarstvo New York Univerziteta i svoje tekstove besplatno daje svim medijima u BiH.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.