Njemačke novine objavile reportažu o CIN-u

Njemački novinar u posjeti Sarajevu obišao je CIN i pohvalio njegove pokušaje da važne društvene teme približi čitaocima.

Njemački novinar Bernd Buder je boraveći u Sarajevu tokom 12. Filmskog Festivala saznao za djelovanje Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) u Sarajevu i odlučio da ga posjeti. Tokom obilaska prostorija Centra razgovarao je sa novinarima i urednicima, te ponio primjerke CIN-ovih brošura sa obajvljenim tekstovima.

Izdanje njemačkih dnevnih novina Frankfurter Rundschau od 6. septembra ove godine prenijelo je Bruderov tekst o CIN-u pod naslovom “Mito i ekološke bombe“. Ideju za naslov Buder je pronašao u rezultatima CIN-ovih istraživanja o korupciji u zdravstvu i bakterijama otkrivenim tokom testiranja hrane u restoranima i na tržnicama.

Buder navodi da dosadašnji rad Centra vidi kao primjer pozitivnih promjena u bosanskohercegovačkom novinarstvu. U članku se odaje priznanje Centru za podizanje novinarskih standarda u zemlji i pobuđivanje interesa za istraživanja tema koje su važne čitalocima, a ne samo političarima i drugim novinarima.