Search
Close this search box.

Nova optužnica protiv Dragana Čovića

O optužnici odlučuje Kantonalni sud u Sarajevu koji ima osam dana da je potvrdi ili odbaci.

Prošle su više od tri godine od kada je suđenje na ovom predmetu prekinuto pred Sudom Bosne i Hercegovine (BiH), a Tužilaštvu BiH je savjetovano da predmet uputi nadležnom sudu. Dio dokaza je nestao tokom prebacivanja sa državnog na kantonalni nivo, o čemu je već ranije pisao Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva.

Kutije, registratori i fascikle su najmanje devet puta transportovani između tri institucije, uglavnom bez neophodnog popisa predatih dokumenata. Zbog toga je, rekli su zvaničnici iz tužilaštava, teško utvrditi ko je odgovoran za nestanak dokaznog materijala.

Čovića je Sud BiH nepravomoćno osudio u novembru 2006. godine, jer je u svojstvu ministra finansija Federacije BiH omogućio firmama u vlasništvu porodice Lijanović da izbjegnu plaćanje više od 1,8 miliona KM carinske takse.

Čović je osuđen na temelju jednog od dva dokumenta. Drugi dokument, na osnovu kojeg je izbjegnuto plaćanje dodatnih 36,9 miliona KM takse, Sud BiH nije ni razmatrao, jer u ministarstvu nije nađen njegov original – samo fotokopija.

Tokom žalbenog postupka Apelaciono vijeće Suda BiH se u junu 2008. godine proglasilo nenadležnim.

U Tužilaštvu KS nisu htjeli komentarisati koliko je nestanak dokaza utjecao na novu optužnicu. Rekli su da oni nisu provodili novu istragu, već je optužnica podignuta na temelju istrage Tužilaštva BiH i dokaza koje je Sud BiH ranije prihvatio.

Dragan Slijepčević, stručni saradnik Tužilaštva KS, kaže da će sadržaj optužnice biti objavljen tek ako je potvrdi Kantonalni sud u Sarajevu.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.