Search
Close this search box.

Nova optužnica protiv Emine Begić

Protiv bugojanske advokatice je podignuta optužnica zbog sumnje da je zloupotrijebila povjerenje klijenata i nezakonito stekla četvrtinu miliona maraka. Za slično djelo joj se već sudi na Općinskom sudu u Travniku.

Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona (SBK) podiglo je novu optužnicu protiv advokatice Emine Begić iz Bugojna.

Prema optužnici, ona je 2017. godine zloupotrijebila povjerenje Amire Mačak i njene djece, koje je zastupala u sporu protiv „Ferosila“ iz Jajca, i nezakonito zadržala njihovih 250 hiljada maraka.

Naime, nakon prvostepene presude koja je išla u korist porodice Mačak, advokatica Begić je iskoristila punomoć koja joj je prethodno data i napravila vansudsko poravnanje sa „Ferosilom“ bez znanja svojih klijenata.

Sporazum je potpisan kod notara Ivana Šarića u Gornjem Vakufu-Uskoplju i na temelju njega je povučena tužba. „Ferosil“ je na osnovu tog sporazuma isplatio 250.000 KM na povjerenički račun notara Šarića. On ga je prema uputama advokatice Begić proslijedio na njen račun i ona ga je zadržala, piše u optužnici.

Tužilaštvo SBK od Općinskog suda u Travniku, koji će voditi postupak, traži da od advokatice Begić oduzme nezakonito stečenu imovinsku korist od 250 hiljada KM.

Njoj se na istom sudu već sudi za slično djelo. Tužilaštvo SBK ju je 2019. godine optužilo da je zloupotrijebila povjerenje klijenata, falsifikujući dokumente i zadržavši oko 1,4 miliona maraka koji su pripadali njenim klijentima – Amiri Mačak i drugim ljudima koji su ovu advokaticu angažovali da im pomogne u trgovanju nekretninama.

Do miliona preko punomoći
Bugojanska advokatica Emina Begić optužena je za zloupotrebu povjerenja klijenata, prisvajanje njihovog novca i krivotvorenje isprava. Iako je Advokatska komora može suspendovati do okončanja suđenja, to se još nije desilo pa ona i dalje radi.

Iako u Zakonu o advokaturi Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) piše da advokat protiv kojeg je podignuta optužnica može biti suspendovan do okončanja postupka, to se još nije desilo u slučaju advokatice Begić jer Advokatska komora FBiH nije provela disciplinski postupak.

Kao odgovor na upit novinara Centra za istraživačko novinarstvo o drugoj optužnici, iz advokatske komore su javili da će o ovome obavijestiti Upravni odbor.

Advokatica Begić nije željela dati komentar na optužnicu, a notar Ivan Šarić je dao otkaz na službu notara krajem aprila prošle godine.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.