Search
Close this search box.

Novi krediti samo za opštine pod vlašću SNSD-a

IRB RS dodijelila je kredite Prnjavoru, Kalinoviku, Novom Gradu i Tesliću, dok Foča, Pale i Istočno Novo Sarajevo na novac čekaju pola godine.

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske (IRB RS) nastavlja dijeliti kredite opštinama u kojima vlast ima Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), dok lokalne zajednice pod kontrolom opozicije već pola godine čekaju novac za svoje razvojne projekte.

Kreditni odbor Skupštine akcionara IRB-a je 16. juna 2010. godine odobrio kredite opštinama Novi Grad, Prnjavor i Kalinovik. Novom Gradu je odobren kredit u iznosu od 730.000 KM, Prnjavoru od 3 miliona KM, a Kalinoviku od 850.000 KM. Dvadesetak dana ranije Opštini Teslić je odobreno 3 miliona KM. Sve četiri opštine kredite su dobile za manje od mjesec. One se nalaze pod vodstvom načelnika iz SNSD.

Opštini Kalinovik novac je dodijeljen iz Fonda za razvoj istočnog dijela RS. Iz ovog Fonda novac su ranije zatražile opštine Foča, Pale i Istočno Novo Sarajevo u kojima vlada opozicija.

Njihove kreditne zahtjeve nije odobrio Kreditni odbor Skupštine akcionara IRB-a. Ovim odborom rukovodi premijer RS-a i lider SNSD-a Milorad Dodik. Banka je početkom 2010. obavijestila Foču, Pale i Istočno Novo Sarajevo da razmatra alternativne izvore za njihovo kreditiranje, no do danas nije pronašla novac za njih.

Prema podacima do kojih je došao Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva, IRB je u 2009. godini imala 11 miliona KM neiskorištenih u Fondu za razvoj istočnog dijela RS. To je bilo dovoljno za isplatu kredita Foči i Palama, ali i Istočnom Novom Sarajevu, ukoliko bi se višak novaca prenio u narednu godinu.

Dok ove tri opštine još uvijek čekaju na prvi kredit, opština Novi Grad troši drugi. Ova opština je krajem 2009. godine dobila kredit IRB od 570 hiljada KM, a 16. juna odobren još jedan od 730 hiljada KM.

Opština Novi Grad je prvi kreditni zahtjev IRB-u dostavila 8. decembra prošle godine, kada je to učinila i Opština Foča. Međutim Foča, u kojoj vlada opozicija sa načelnikom Zdravkom Krsmanovićem na čelu, još uvijek čeka na kredit od 2,71 miliona KM.

CIN je početkom juna objavio istraživački tekst pod nazivom ‘Krediti IRB RS: Dodikovom sinu isti dan, Foči i Palama ni nakon pet mjeseci’. Analizirajući rokove u kojima su odobravani krediti, novinari CIN-a su utvrdili da su opštine koje se nalaze pod kontrolom SNSD-a i njihovih partnera u vlasti lakše dolazile do kredita IRB-a, nego one u kojima vlast drže opozicione stranke.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN