Search
Close this search box.

Novi predmet protiv Grčevića

Ured disciplinskog tužioca registrovao je novi predmet protiv Jadranka Grčevića, predsjednika Osnovnog suda u Brčko distriktu.

Ured disciplinskog tužioca (UDT) pri Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) registrovao je novi predmet protiv predsjednika Osnovnog suda Jadranka Grčevića. To je uslijedilo nakon što je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) objavio priču o tome kako je Grčević podnosio tužbe pred sudom kojim predsjedava već šesnaest godina.

Nepravda na Trgu pravde
Jadranko Grčević, predsjednik Osnovnog suda u Brčko distriktu, dobio je odštetu jer su njegovi neprimjereni razgovori sa bivšim gradonačelnikom objavljeni u medijima, ali za ono što je govorio i radio nije kažnjen. Sudovi u Brčkom su mu za duševne bolove dosudili novčanu odštetu veću od odštete za psihičku patnju koju dobije član porodice za srodnika stradalog u ratu.

Nakon što provjeri navode pritužbe, UDT će odlučiti da li će provoditi istragu protiv sudije Grčevića. CIN-u je iz UDT-a saopšteno da u ovoj fazi ne mogu davati detaljnije informacije.

CIN je otkrio da su sudovi u Brčko distriktu za povredu ugleda, časti, prava ličnosti i dostojanstva Grčeviću dosudili u tri predmeta ukupnu odštetu od 36.000 KM.

U prvom od njih dobio je 20.000 KM za štetu koja mu je nanesena objavom njegovih privatnih razgovora sa bivšim gradonačelnikom Draganom Pajićem na lokalnom portalu. Prema podacima koji su bili dostupni novinarima CIN-a, ovo je najviša odšteta za povredu ugleda, časti i prava ličnosti koju su sudovi u Brčkom dosudili u posljednjih šest godina.

Grčević je sa bivšim gradonačelnikom razgovarao o odnosu političkih snaga i preglasavanju u Skupštini Brčko distrikta, nakon što je pokrenuta inicijativa za Pajićevu smjenu. Na dan glasanja u Skupštini Grčević se u svom uredu sastao sa skupštinskim zastupnikom Nikom Babićem.

Zbog razgovora sa gradonačelnikom i drugim funkcionerima Grčević je odgovarao pred VSTV-om, ali nije kažnjen jer dokazi nisu bili zakoniti. Nakon toga VSTV ga je opet imenovao za predsjednika Osnovnog suda.

Pred sudom kojim predsjedava, Grčević je tužio i novinara Edina Ražanicu, koji je objavio prisluškivane razgovore. Sud je odlučio da je novinar povrijedio čast i ugled Grčevića jer ga je u svojim tekstovima nazvao jurišnikom i moralno posrnulim predsjednikom koji svoj posao ne radi po zakonu. Apelacioni sud u Brčko distriktu je potvrdio presudu – Ražanici je presuđeno da Grčeviću plati 7.000 KM.

Na istom sudu Grčević je tužio i Saliha Fazlića, koji je protiv njega podnio krivičnu prijavu. Fazlić je prijavu poslao i na adrese pet medija, a Grčević ga je tužio tražeći odštetu za duševne bolove koje im je nanijelo objavljivanje krivične prijave. Osnovni i Apelacioni sud su presudili da Fazlić Grčeviću treba platiti 9.000 KM.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.