Novo priznanja krivice u slučaju Rame Brkića

Za nezakonito posredovanje Mašić je dobio uvjetnu zatvorsku kaznu od jedne godine koja neće biti izvršena ako ne počini novo krivično djelo u naredne dvije godine.

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) je danas prihvatio nagodbu o priznanju krivice koju je Tužilaštvo BiH postiglo sa odbranom Arisa Mašića, dok je odbilo sporazum koji je postignut sa odbranom Ibrahima Hodžića. Njih dvojica su optuženi u predmetu koji se vodi protiv Rame Brkića i ostalih koji se terete za niz krivičnih djela među kojima su trgovina drogom i zloupotreba službenog položaja i ovlasti.

Za nezakonito posredovanje Mašić je dobio uvjetnu zatvorsku kaznu od jedne godine koja neće biti izvršena ako ne počini novo krivično djelo u naredne dvije godine. On je priznao da je kao aktivista Stranke demokratske akcije, a prema uputama Rame Brkića, ucjenjivao jednog od članova Komisije za izbor komesara da glasa za Brkića.

Sud je odbio nagodbu sa Ibrahimom Hodžićem, bivšim komandirom Jedinice za kontrolu saobraćaja MUP-a USK-a. Dogovor je bio da Hodžić dobije pet i po mjeseci zatvora, jer je kao komandir Kantonalne jedinice za kontolu saobraćaja Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona zloupotrijebio svoj položaj, tako što je od počinilaca saobraćajnih prekršaja primao mito.

Tužilaštvo BiH je pred samo ročište izašlo sa novim detaljima, odustavši od optužnice za mito, a ostavivši optužnicu za koristoljublje. Prema obrazloženju tužitelja Olega Čavke, odustali su zbog velikog rizika pri dokazivanju krivičnog djela koje je optuženom stavljeno na teret. Međutim, sudija Hasija Mašović je utvrdila da je kazna od pet i po mjeseci mala, naloživši da se precizira novi sporazum i da se o tome razmatra na ročištu zakazanom 4. oktobra.

Hodžić i Mašić su optuženi u predmetu Rame Brkića i ostalih, ali je izricanje presude nakon sporazumnog priznanja krivice vođeno odvojeno. Pored njih dvojice, do sada je u ovom predmetu još osam osoba priznalo krivicu i sklopilo sporazum sa Tužilaštvom, od kojih se za još jednog čeka potvrda Suda BiH.

Refik Arnautović, advokat Enesa Selimovića, jednog od optuženih u ovom predmetu, je novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) kazao da je sa njegovim branjenikom i još jednim optuženim, Emirom Selimovićem, također sklopljen sporazum o priznanju krivice sa Tužilaštvom. Postupak za njih dvojicu će biti razdvojen na ročištu zakazanom trećeg oktobra.

Enesa Selimovića optužnica tereti za nezakonito posredovanje, odnosno učestvovanje u nezakonitom zapošljavanju kandidata koje je on favorizirao u Policiji USK-a. Selimović je bivši komandir Policijske stanice Bihać i član Komisije za izbor policijskih službenika. Tužilaštvo BiH ga je optužilo za zloupotrebu položaja i primanje mita pri zapošljavanju kandidata na mjesto policajaca te za primanje mita i od počinilaca saobraćajnih prekršaja, radi sticanja imovinske koristi.

Optužnica protiv Brkića i još 22 funkcionera policije, civilnih institucija i drugih pojedinaca je podignuta početkom ove godine, a suđenje je počelo u aprilu.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN