Objavljeni finansijski izvještaji za 189 sudija i tužilaca

VSTV je objavio finansijske izvještaje sudija i tužilaca koji su dobrovoljno pristali na javnu objavu podataka. Riječ je o 189 sudija i tužilaca, što je nešto više od deset posto nosilaca pravosudnih funkcija u BiH.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) objavilo je finansijske izvještaje za 2020. godinu za 189 sudija i tužilaca koji su dali saglasnost za javnu objavu podataka. Podaci su dostupni na internetskoj stranici krovne pravosudne institucije.

U javnom finansijskom izvještaju su navedeni podaci o: prihodima, imovini, obavezama te aktivnostima u javnim preduzećima, udruženjima i političkim strankama članova porodice i radu koji su nosioci pravosudnih funkcija obavljali izvan dužnosti, uključujući iznose koje su tom prilikom naplatili. Izvještaji sadrže i informacije o bračnim drugovima i djeci s kojom žive u istom domaćinstvu.

Ovaj potez je uslijedio na poziv VSTV-a, upućenog sudijama i tužiocima u cilju jačanja ličnog i profesionalnog integriteta nosilaca pravosudnih funkcija, kao i jačanja ukupnog povjerenja javnosti u bh. pravosuđe. Pozivu se odazvalo njih 189 od 1.444 koliko ima nosilaca pravosudnih institucija u BiH.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je još 2015. godine krenuo sa inicijativom javne objave imovine sudija i tužilaca i tada su zahtjevi za slobodan pristup informacija odbijeni, uz obrazloženje da ne postoji zakonska mogućnost za javnu objavu podataka.

Sudije i tužioci su godinama odbijali objaviti podatke o svojoj imovini. Uz brojne opstrukcije, otpore i negodovanja, CIN ih je prikupio i objavio u bazi „Imovina sudija i tužilaca“ koja sadrži: biografije, podatke o primanjima, nekretninama, vozilima, ušteđevini, kreditima, dionicama i sudskim postupcima. U ovoj bazi su do sada objavljeni podaci o 40 sudija i tužilaca.

Njih devet se nalazi među onima koji su dobrovoljno pristali na objavu podataka na stranici VSTV-a, dok ostali iz CIN-ove baze nisu dali saglasnost za javnu objavu podataka. Među njima je i dio sudija i tužilaca koji su penzionisani, zatim oni koji su umrli, pod suspenzijom, oni koji više ne rade u pravosuđu ili su sudije u ustavnim sudovima koji nisu pod ingerencijom VSTV-a.

Također, CIN je još 2019. godine organizovao okrugli sto na ovu temu kojem su prisustvovali predstavnici pravosuđa i međunarodne zajednice. Tada je zaključeno da su transparentnost pravosuđa i objavljivanje imovine nosilaca pravosudnih funkcija u javnom interesu i da doprinose odgovornom pravosuđu. Međutim, do danas nije bilo značajnijih promjena u vezi sa javnom objavom ovih podataka.

Nosioci pravosudnih funkcija imaju obavezu da VSTV-u podnose finansijske izvještaje u kojima se, uz ostalo, nalaze i podaci o plaćenom radu izvan dužnosti sudija i tužilaca, što su usluge edukacije, članstva u pravosudnim komisijama, autorski honorari… Provjerom ovih podataka VSTV je pronašao da je bilo situacija da su pojedinci naplaćivali veći iznos od dozvoljenog i da je bilo aktivnosti koje su nespojive sa sudijskom ili tužilačkom funkcijom jer se tiču rada u komisijama i radnim tijelima koje formiraju nadležne vlasti te izbornim komisijama i nezavisnim odborima za izbor policijskih službenika, o čemu su informisali Ured disciplinskog tužioca.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN