Search
Close this search box.

Odbačena tužba za klevetu protiv CIN-a

Kantonalni sud u Bihaću je pravosnažnom presudom odlučio da CIN nije oklevetao Ibrahima Hasanagića, ratnog vojnog invalida iz Bihaća o kojem je pisao u priči „'Državna tajna' o vojnim invalidima“, objavljenoj prije dvije godine.
Ibrahim Hasanagić, ratni vojni invalid iz Bihaća, rekao je novinarima da njegova „odbrana su papiri“ i da će institucije odlučiti „koliko“ je invalid (Foto: Dženat Dreković / CIN)

Kantonalni sud u Bihaću je donio pravosnažnu presudu prema kojoj Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) nije odgovoran za klevetu Ibrahima Hasanagića, ratnog vojnog invalida iz Bihaća.

CIN je u januaru 2022. godine u priči „’Državna tajna’ o vojnim invalidima“ pisao kako je Hasanagić za 16 godina dobio skoro 400 hiljada maraka invalidnine iz federalnog budžeta. On je ovo pravo ostvario na osnovu ljekarskih nalaza prema kojima je zvanično slijep od 1993. godine i zbog čega mu je potrebna i tuđa pomoć u svakodnevnom životu.

On je jedan od ratnih vojnih invalida koji je na osnovu nalaza registrovan kao invalid prve grupe sa 100 posto invaliditeta. Time je stekao pravo na najvišu vojnu invalidninu i dodatke od skoro dvije hiljade maraka mjesečno.

Naime, Hasanagića su novinari zatekli na pijaci u Bihaću kako pozdravlja kupce te prodaje odjeću i raznu sitnu robu. Kupili su od njega masku za telefon, a on im je uredno naplatio i vratio kusur.

Nakon objave priče Hasanagić je tužio CIN za klevetu i iznošenje neistina o njemu. David Derajić, sudija Općinskog suda u Bihaću, uvažio je njegovu tužbu te krajem oktobra 2023. godine donio prvostepenu presudu kojom je utvrdio da je CIN odgovoran za klevetu i prouzrokovanje štete ugledu Hasanagića prenošenjem i izražavanjem neistinitih činjenica.

Sudija Derajić je utvrdio da je Hasanagić 100 posto invalid sa gubitkom vida na oba oka, da ima sve nalaze koji potvrđuju njegovo stanje te je zbog toga zaključio da je CIN u njegovom slučaju iznio neistine.

„Sud ne vidi ništa sporno ni da tužilac kupcima može vraćati kusur jer isti može na osnovu dodira osjetiti apoene novčanica koje mu se nalaze u ruci i adekvatno vratiti kusur“, napisao je Derajić u presudi.

CIN se žalio Kantonalnom sudu u Bihaću koji je preinačio prvostepenu presudu te utvrdio da CIN u svojoj priči nije iznio neistine, nije počinio klevetu niti je nanio štetu ugledu Hasanagića. Kantonalni sud navodi da zaključci prvostepnog suda nisu ispravni te da CIN u svojoj priči nije prekoračio dopuštene granice slobode izražavanja.

CIN nije ni osporavao da Hasanagić ima nalaze. Kako je navedeno u priči, njegovi dokazi su nalazi iz očne klinike u Zagrebu, klinike u Petersburgu te sa Klinike za očne bolesti u Sarajevu u kojima piše da je slijep. Hasanagić je kao pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine (BiH) povrijeđen u glavu usljed detonacije granate u augustu 1993. godine, ali nema medicinsku dokumentaciju o pregledu neposredno nakon povrede.

„(…) radi čega ne postoji kleveta niti je na taj način nanesena šteta ugledu tužitelja objavljivanjem tih činjenica“, navedeno je u pravosnažnoj presudi Kantonalnog suda.

Naime, Hasanagić je 2015. godine prošao reviziju koju provodi Vlada Federacije BiH. Pred komisiju je došao u pratnji osobe koja mu je pomagala pri kretanju i, kako je zabilježeno u nalazu komisije, „odajući utisak slijepe osobe“ što je potpuno drugačija slika od one koju su novinari CIN-a zatekli na bihaćkoj pijaci krajem 2021. godine.

„Državna tajna“ o vojnim invalidima
U registru boraca Federacije Bosne i Hercegovine skrivaju se ratni vojni invalidi koji primaju naknade na osnovu sumnjivih dijagnoza. Uprkos reviziji nisu otkriveni jer ih ljekarske komisije nisu slale na nove preglede kako bi utvrdile njihovo stvarno zdravstveno stanje.

Podsjećamo, u priči „’Državna tajna’ o vojnim invalidima“ CIN je otkrio da se u Registru boraca FBiH skrivaju ratni vojni invalidi koji primaju naknade na osnovu sumnjivih dijagnoza. Uprkos reviziji, nisu otkriveni jer ih ljekarske komisije nisu slale na nove preglede kako bi utvrdile njihovo stvarno zdravstveno stanje.

Iako je od početka revizije do kraja 2021. godine najmanje 150 osoba osuđeno radi nezakonitosti pri ostvarivanju prava boračko-invalidske zaštite, među osuđenim nije bilo ljekara koji su izdavali lažne nalaze.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.