Search
Close this search box.

Određen jednomjesečni pritvor uhapšenim u akciji „Bos“

U spomenutoj akciji su pripadnici SIPA-e uhapsli sedam osoba, pri čemu su jednu pustili na slobodu.
Foto: SIPA

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) je danas odredio jednomjesečni pritvor Anesu, Kasimu, Adisu, Ismetu i Damiru Sadikoviću te Jasminu Kasumoviću. Svi su uhapšeni u policijskoj akciji kodnog naziva „Bos“, zbog sumnje da su umiješani u organizovani kriminal, poresku utaju, pranje novca i carinsku prevaru.

Iz Suda BiH je saopćeno kako postoji sumnja da su osumnjičeni počinili krivično djelo koje im je stavljeno na teret. Postoji bojazan da bi osumnjičeni mogli pobjeći ili utjecajem na svjedoke i saučesnike ometati krivični postupak, odnosno da bi mogli uništiti ili sakriti tragove važne za krivični postupak. Pritvor je određen i zbog bojazni da bi osumnjičeni mogli ponoviti krivično djelo.

U spomenutoj akciji su pripadnici SIPA-e uhapsli sedam osoba, pri čemu su jednu pustili na slobodu. Sumnja se da su te osobe samo u prvoj polovini ove godine utajile najmanje 3,5 miliona maraka, a da carinske i porezne prevare vrše već nekoliko godina. Akcija je izvršena na području Sarajeva, Brčkog, Gradačca, Banje Luke, Trnova i Doboj-Juga.

U ovoj policijskoj akciji je zaplijenjena i finansijskoposlovna dokumentacija, mobilni telefoni, telefonske kartice, vatreno oružje, računarska i druga oprema koja je korištena za izvršenje spomenutih i drugih krivičnih djela. Prilikom pretresa je u jednom od sefova pronađeno oko 100.000 KM.

Kasim Sadiković je vlasnik kompanije „Sa Tours“ koja se bavi organizacijom šoping tura
do Turske. U njegovom kamionu, kojim je prevožena tekstilna roba, turska policija je 2004. godine pronašla 13 kilograma heroina. Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva su ranije pisali o tome kako se pojedine autoprijevozničke kompanije iz BiH koriste za transport droge iz Turske, na Balkan i dalje prema zapadnoj Evropi.

Bh. "mazge" u europskom narko lancu

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.