Search
Close this search box.

Oduzete cigarete u vrijednosti od 200.000 KM

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) je danas od uvoznika iz Njemačke u Sarajevu oduzela 49.500 kutija cigareta čija je vrijednost 200.000 KM. Iz UIO-a nisu mogli reći o kojem uvozniku i brendu cigareta je riječ, dok ne okončaju prekršajni ili sudski postupak.

Pošiljka je bila prijavljena za uvozno carinjenje u Carinskoj ispostavi u Sarajevu. Službenici UIO-a su prilikom detaljnog pregleda pošiljke utvrdili da pored prijavljene količine postoji i količina koja nije bila prijavljena za uvoz u Bosnu i Hercegovinu (BiH). Cigarete su propisno obilježene akciznim markicama BiH, a višak robe su službenici UIO-a privremeno oduzeli.

Ratko Kovačević, načelnik Odjela za komunikaciju UIO-a, kaže da privremeno oduzeta roba znači da postoji osnovana sumnja da je učinjen carinski prekršaj. Takva roba se oduzima i smješta u carinsko skladište i s njom se ne može raspolagati do okončanja sudskog postupka.

„Roba se vraća jedino ako je presuda u korist lica kojem je ona oduzeta“, pojasnio je Kovačević. On je kazao da će naknadno biti obavljene istražne radnje kojim će se utvrditi da li su viškovi uvezeni sa namjerom da se roba prošvercuje ili se desio propust uvoznika.

„Ako bude dokaza da je to urađeno sa određenom namjerom, tu postoji osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo i onda se ide prema Tužilaštvu BiH“, rekao je Kovačević.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.