Oko 27.000 KM koštao sat vremena rada federalnih parlamentaraca

Oko 3,2 miliona maraka je potrošeno za rad poslanika i delegata Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) u prvoj polovini ove godine, podaci su do kojih je došla nevladina organizacija Centar civilnih inicijativa (CCI) i koje su predstavili danas u Sarajevu.

Prema njihovoj računici, za 37 sati rada, za 45 delegata koji su profesionalizirali svoj rad, Dom naroda Federalnog parlamenta je potrošio oko milion maraka na ime njihovih plaća i naknada (paušali, dnevnice, topli obrok, smještaj, odvojen život, vikend-posjete obitelji, korištenja kola). To znači da je iz federalnog proračuna potrošeno oko 27.000 KM za svaki sat njihovog zasjedanja, odnosno, oko 22.000 KM po delegatu.

Parlamentarci su u prosjeku zasjedali malo više od šest sati mjesečno, a sve četiri održane redovne sjednice Doma su prekinute. Predstavnički dom Parlamenta FBiH je porezne obveznike koštao dodatna 2,2 miliona.

Rezultati monitoringa rada Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u prvih šest mjeseci 2012. godine ukazuju na pad produktivnosti u radu, što se pripisuje pokretanju rekonstrukcije vlasti i formiranju nove parlamentarne većine. U šestom mjesecu je održana samo jedna sjednica Predstavničkog doma, dok Dom naroda od kraja maja uopće ne održava sjednice.

CCI upozorava na loše planiranje obaveza, što je evidentno kroz podatak da su od 97 planiranih zakona usvojena samo dva, dok 16 usvojenih zakona nije planirano programom rada. U izvještaju je navedeno da je za neke institucije kreiranje programa rada isključivo formalno ispunjavanje obaveza a ne ključni alat za podizanje efikasnosti svoga rada i određivanje strateških pravaca u djelovanju.

Ova organizacija upozorava da Parlamentu FBiH nije stalo do rješavanje životnih problema građana, jer nijedna od planiranih sjednica u vezi sa zapošljavanjem, zdravstvom te pitanjima mladih nije održana.

CCI je radio monitoring i Vlade FBiH za prvih šest mjeseci ove godine, pri čemu je uočen značajan napredak u odnosu na prethodne vlasti. Prema rezultatima monitoringa, Federalna vlada je ostvarila za 35 posto bolje rezultate u odnosu na svoje prethodnike. U FBiH je, prema podacima ove organizacije, zaustavljen trend pada zaposlenosti i povećanja broja nezaposlenih, a povećana je i visina neto i brutoplaće.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Mandat nerada skupo koštao građane

Za plaće i naknade 80 funkcionera Parlamentarne skupštine BiH, Vijeća ministara i Predsjedništva BiH od početka mandata isplaćeno je skoro 16 miliona maraka državnog novca.

Parlamentarci imuni na virus štednje

Članovi državnog i federalnog parlamenta su imali priliku smanjiti svoja primanja i uštedjeti novac u borbi protiv koronavirusa, ali su taj prijedlog prihvatili samo federalni poslanici. U Narodnoj skupštini Republike Srpske nije ni bilo takvih inicijativa.

Strožija pravila za naknade delegata

Nakon CIN-ovog istraživanja o zloupotrebama delegata Dom naroda Parlamenta FBiH je uveo nova pravila za korištenje naknade za odvojeni život i zakup stana u Sarajevu.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN