Search
Close this search box.

Orić optužio Turkovića za planiranje Kelmendijevog ubistva

Naser Orić je pred Sudom BiH izjavio da ga je Milenko Lakić, osumnjičeni za pokušaj ubistva Nasera Keljmendija, nazvao telefonom, obavijestivši ga da se ne treba plašiti.

Naser Orić, bivši komandant odbrane u Srebrenici, izjavio je danas pred Sudom BiH da je Zijad Turković, prvooptuženi u slučaju Turkovića i drugih, planirao ubistvo kosovskog biznismena Nasera Kelmendija.

Orić je kazao kako mu je Kelmendi ispričao da se sprema likvidacija Nasera, rekavši mu da bude oprezan jer ne zna tačno o kojem se Naseru radi – Oriću ili Kelmendiju.

Nakon ove informacije Orić je kazao da je počeo istraživati ko treba biti ubijen. Od prijatelja iz Beograda, čiji identitet nije otkrio pred sudom, saznao je da je za ubistvo plaćen Milenko Lakić, a kaže da je više informacija o ovom Bijeljinčaninu saznao od prijatelja iz Tuzle – Zorana Veličkovića Zoke.

Veličković je objasnio kako nije bio siguran da li je Lakić u stanju to uraditi, ali ga je kasnije kontaktirao i dao mu Orićev broj.

„Lakić me nazvao i rekao da ne treba da se plašim“, izjavio je Orić.

Pred sudom je ispričao i da ga je Kelmendi obavijestio o planu postavljanja eksplozivne naprave u Hotelu Radon Plaza, u februaru 2010. godine, na svadbi njegovog sina, te u kafeu Akademija u sarajevskom naselju Hrasno. Ispričao je i to da je Kelmendija u tom periodu pratilo privatno obezbjeđenje u dva automobila.

Kazao je da mu je Kelmendi jedne večeri u Akademiji rekao da obrati pažnju na ćelavog čovjeka koji je sjedio u uglu i čitao novine. Orić je izjavio da mu je bilo čudno što čovjek čita dnevnu štampu u ranim večernjim satima i da je ista osoba imala zadatak da obavijesti Turkovića o tome da li se Kelmendi nalazi u Akademiji.

Na prethodnom ročištu Kelmendi je izjavo da ga je Turković pokušavao ubiti i u Akademiji, i u Radon Plazi.

Turkovićev i Lakićev advokat Fahrija Karkin i Dejan Bogdanović najavili su da će u jednom od sljedećih ročišta pozvati Orića na ponovno unakrsno ispitivanje. Prema njihovim riječima tužilaštvo je Orića ispitivalo o događajima koje nije spominjao u izjavi policiji.

O dijelu optužnice koja se odnosi na ubistvo Midhata Mekića i njegove djevojke Lucije Cortes, za koje se, također, Turković tereti, danas su svjedočili Mekićeva majka Ramiza i brat Muharem.

Iako su mediji objavili da je Midhat ubijen tri mjeseca ranije, Ramiza Mekić je rekla da je posljednji put sa sinom, telefonom, razgovarala u junu 2010. godine, Sa sigurnošću je tvrdila da je na drugoj strani veze bio njen sin, ali da mu je glas bio drugačiji, tužan i turoban.

Njegov brat Muharem rekao je da je Midhata posljednji put vidio u Amsterdamu 2000. godine, kada ga je posjetio u zatvoru. Kazao je da se rijetko viđao sa bratom, koji je živio u Njamačkoj i družio se sa lošim ljudima, među koje je svrstao i Turkovića. Svjedok je rekao kako je ubijeđen da je Turković ubio njegovog brata.

On je kazao da se Turković u Njemačkoj bavio „pristitucijom i lopovlucima“. Ova izjava je ražestila Turkovića koji je počeo psovati Muharemu, zbog čega je odveden iz sudnice.

Prema optužnici, Turković i Lakić ispalili su u Mekića i njegovu djevojku 19 hitaca iz automatske puške „hekler“, u kući u Binježevu kod Sarajeva, gdje je ovaj par stanovao. Nakon toga Turković je naredio da se njihova tijela prebace u vikend-naselje Šavnici, nedaleko od Sarajeva. U optužnici piše da su Sead Dumanjić, Isljam Kalender i Rajko Milovanović njihova tijela ubacili u raku i posuli ih živim krečem.

Kreč su kupili od Gorana Kašića, na štandu na stupskoj pijaci. Kašić je pred sudom izjavio da mu je bilo neobično što neko traži 50 kg kreča, ali nije pitao za šta im treba. On nije mogao kazati ko su bili kupci. Objasnio je da su se dovezli u tamnom „mercedesovom“ terencu, te da mu je suvozač kroz odškrinut prozor naredio da vreće sa krečem ubaci u gepek.

Zijad Turković je optužen za organizovani kriminal, trgovinu drogama, razbojništvo, iznudu, trgovinu oružjem i druga krivična djela. U optužnici Tužilaštva BiH se, između ostalog, navodi i da je Turković u periodu od početka 2005. do septembra 2010. godine rukovodio grupom ljudi koja je trgovala heroinom i kokainom. Optužen je i za pet ubistava, tri pokušaja ubistva, pljačku 2,5 miliona KM u Kargo centru Međunarodnog sarajevskog aerodroma, nezakonito sticanje dionica Fabrike čarapa „Ključ“ te pranje novca.

Sljedeće suđenje zakazano je za 10. maj.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN