Osuđena doktorica dobila otkaz

Amila Cvijetić-Koldžo dobila je otkaz iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Četrnaest mjeseci nakon što je proglašena krivom za smrt pacijentice, doktorica Amila Cvijetić-Koldžo dobila je otkaz ugovora o radu na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Doktorica u zatvoru zbog smrti pacijentice
Doktorica Amila Cvijetić-Koldžo radila je sa pacijentima više od godinu dana nakon što je osuđena na trogodišnju zatvorsku kaznu. Iako u zatvoru, još uvijek nije ostala bez radne dozvole.

Rješenje o otkazu doneseno je 30. jula ove godine, pet dana nakon što je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) objavio da je ona radila sa pacijentima i nakon što joj je izrečena zatvorska kazna.

Anesteziologinja Cvijetić-Koldžo je u maju 2013. godine pravosnažno osuđena na tri godine zatvora jer je nesavjesnim liječenjem uzrokovala smrt Svjetlane Zukić. Doktorica je u ljeto 2007. godine dajući epiduralnu anesteziju probila Zukić ovojnicu kičmene moždine. O tome nije obavijestila nikoga, pa je pacijentica otpuštena iz bolnice. Cvijetić-Koldžo ju je nastavila neadekvatno liječiti u njezinom stanu.

Iako se Zukić svakim danom sve gore osjećala, doktorica je nije upućivala drugom ljekaru, već je govorila da je to normalna faza oporavka. Mjesec dana nakon poroda Svjetlana Zukić je umrla. Da je liječena u bolnici, Zukić bi imala šansu preživjeti, zaključili su vještaci na suđenju.

Cvijetić-Koldžo je 6. jula ove godine otišla na izdržavanje kazne u Kazneno-popravni zatvor Tuzla. Sve do tada je radila u Kliničkom centru. U vrijeme kada je počinila ovo krivično djelo, sud joj nije mogao oduzeti dozvolu za rad, jer su tek 2010. godine usvojene izmjene Krivičnog zakona Federacije BiH koje to omogućavaju.

Ljekarska komora Kantona Sarajevo joj nije oduzela dozvolu za rad ni godinu dana nakon pravosnažne presude. Nakon što je doktorica upućena na odsluženje kazne i otpuštena sa Kliničkog centra, Ljekarska komora je pokrenula postupak za oduzimanje licence. Fahrudin Kulenović, predsjednik Komore, kaže da Etički komitet ove institucije razmatra slučaj Amile Cvijetić-Koldžo, nakon čega će odlučiti da li će joj biti oduzeta dozvola za rad.

„Mislim da će procedura biti brža obzirom da čitav proces već jako dugo traje“, kazao je Kulenović.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN