Search
Close this search box.

Otac i pet sinova osumnjičeni za organizirani kriminal

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) je predložilo određivanje pritvora za sedam osoba, među kojima su otac i pet sinova, osumnjičenih za krijumčarenje ilegalnih emigranata kroz BiH prema Hrvatskoj i dalje prema zemljama Zapadne Evrope. Pritvor je predložen za osumnjičene: Arifa Čovića (54) iz Štulica kod Cazina i njegove sinove: Almira (33), Hasiba (31), Đulagu (28), Husmira (27), Aleta (22) - svi su ranije osuđivani te za Turčina Secgin Recep Emira (24) iz Ada Pazara, Republika Turska.

Kako je navedeno u današnjem saopćenju Tužilaštva BiH, njih sedmerica su pod istragom zbog sumnje da su učinili kazneno djelo organiziranog kriminala. Ukoliko se sudskim postupkom dokaže krivica, prijeti im zatvorska kazna od najmanje tri godine. Tužilaštvo ih sumnjiči za organiziranje krijumčarenja ilegalnih emigranata sa područja Turske i drugih država, preko BiH, prema Hrvatskoj i dalje prema zemljama EU-a.

Određivanje mjere pritvora predloženo je zbog činjenice da su otac i sinovi više puta osuđivani i da postoji opasnost da bi boravkom na slobodi mogli ponoviti kazneno djelo, a pritvor za državljanina Turske je predložen iz razloga što osumnjičeni ne posjeduje državljanstvo BiH te bi odlaskom iz BiH postao nedostupan pravosudnim organima, s obzirom da Republika Turska ne izručuje svoje državljane.

Akcija pod nazivom „Loka“ je provedena po nalogu Tužilaštva BiH, s ciljem otkrivanja i procesuiranja organiziranih kriminalnih grupa koje se bave krijumčarenjm ilegalnih migranata. Tužilaštvo BiH nastavlja istragu kako bi se podigla optužnica, a Sud BiH će pritvor potvrditi ili odbaciti rješenjem.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.