Search
Close this search box.

Otvoren Centar za istraživačko novinarstvo u Bosni i Hercegovini

Cilj Centra je da omogući bh. novinarima vrijeme, sredstva i nezavisnost kako bi postigli najbolje rezultate u istraživačkom novinarstvu.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) otvoren je u Sarajevu.

CIN je zajednički projekat Odsjeka za novinarstvo New York Univerziteta i The Journalism Development Group LLC. Projekat je finasiran od strane USAID-a i drugih donatora.

Cilj Centra je da omogući bh. novinarima vrijeme, sredstva i nezavisnost kako bi postigli najbolje rezultate u istraživačkom novinarstvu.

‘Ovo je jedinstvena prilika za novinare iz BiH koji su bili spriječeni da dosegnu vrhunac svojih mogućnosti’, kaže direktor CIN-a Drew Sullivan.

Misija Centra je da obučava urednike i novinare kroz rad na istraživačkim pričama. Devet novinara surađuju sa dva američka urednika istražujući aktuelna pitanja u Bosni i Hercegovini. Novinari Centra nastoje napisati priče koje će građanima pružiti objektivne informacije, oslobođene političke retorike koja je dominantna u današnjem javnom govoru.

‘Istraživanja čitanosti pisanih medija pokazuju da tiraž novina i magazina opada i da pisani mediji ne dopiru do velikog broja bh. građana. Cilj Centra je da priče približi ljudima, eksperimentirajući sa drugačijim pristupom problemima’, kaže Sullivan.

Novinari sami biraju teme i rade u timovima.

‘CIN je jedina medijska organizacija u Bosni i Hercegovini u kojoj novinari mogu pisati priče zasnovane na istinitim činjenicama bez bilo kakvih vanjskih utjecaja, političkih ili ekonomskih’, riječi su Svjetlane Ćelić, novinarke CIN-a.

CIN-ove priče besplatno su na raspolaganju svim bh. medijima. Priče su također dostupne i na web-stranici Centra: www.cin.ba.

U svom prvom projektu, CIN je istražio bh. zdravstvo. Novinari Centra su ustanovili neefikasnost zdravstvenog sistema, zbog čega su građani često prisiljeni da zdravstvenu njegu plaćaju i do tri puta.

Za dodatne informacije molimo kontaktirajte Centar za istraživačko novinarstvo na broj telefona: 033 560 040 ili putem e-maila na info@cin.ba.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.