Search
Close this search box.

Petorka pobijedila na izborima i pored optužbi

Glasači su u oktobru odbacili sumnje o korupciji i zloupotrebi položaja u Srednjobosanskom kantonu i izabrali pet od devet kandidata imenovanih u prijavi Finansijske policije Federacije BiH

Ministar obrazovanja Srednjebosanskog kantona (SBK), Branko Golub, kaže da nikada ne bi dao svoj glas političaru koji je osuđivan za kriminalne radnje. Kaže da nije dobro za građane to što u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u BIH sjede osobe protiv kojih su podnesene krivične prijave.

Međutim, Golub, koji je bio osuđen na deset mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja dok je bio guverner kantona 1999. godine, sebe ne vidi kao jednog od tih političara.

Njegova kazna je kasnije smanjena na šest mjeseci i on je ponovo uložio žalbu. U presudi se navodi kako je Golub kriv što je dao protuzakonit nalog da se novac u iznosu od 45.367 KM sa računa Gospodarske komore Hrvatske zajednice Herceg-Bosne i prebaci na račun Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH).

‘Ja se ni najmanje ne osjećam krivim zbog ove presude’, kaže Golub, dodajući da se treba napraviti razlika između ‘čistih slučajeva’ i onih ‘napakiranih’.

Centar za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva (CIN) objavio je krajem prošlog mjeseca projekt ‘Sumnjiva politika’ o tome kako je finansijska policija podigla krivične prijave zbog zloupotrebe službenog položaja protiv Goluba i još 20 funkcionera iz srednje Bosne koji se tereta da su budžet oštetili za oko 1.2 miliona KM. Već tri godine tužilaštvo nije uradilo ništa po ovom pitanju.

Izvještaj nije spriječio Goluba i još osam zvaničnika da se kandiduju na oktobarskim izborima za pozicije u kantonalnom, federalnom i državnom parlamentu.

Golub je uspio da dobije još jedan četverogodišnji mandat u kantonalnom parlamentu, kao i Mirko Batinić i Asim Mekić. Zahid Mustajbegović i Slavica Josipović su osvojili nove mandate u federalnom parlamentu.

Podaci iz Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH) pokazuju da preostala četiri kandidata nisu uspjela da dobiju dovoljan broj glasova. Tončo Bavrka i Josip Kvasina se neće vratiti u kantonalni parlament. Rudo Vidović i Zdenko Antunović neće više biti poslanici u federalnom parlamentu, a ni u državnom, kako su namjeravali prilikom kandidature.

Nijedan kandidat nije imao problema pri kandidovanju za izbore, jer im to postojeći zakon dozvoljava.

Pet pobjednika kažu da su dobili povjerenje glasača, kako su i očekivali. Pobjeda na izborima je za njih potvrda da su krivične prijave finansijske policije bez osnova. Gubitnici također umanjuju utjecaj koji su prijave mogle imati na ishod.

Bavrka smatra da mu je postojanje krivične prijave štetilo manje nego novinski napisi o njoj. Kaže kako nije bilo etički pisati o optužbi za korupciju protiv njega prije izbora. Nije htio otkriti svoje planove o tome čime se misli baviti u budućnosti.

Antunović kaže da će sačekati konstituiranje vlasti i da još uvijek postoji mogućnost da se nađe u parlamentu. Ako ne uspije, može se posvetiti svojoj profesiji arhitekte. On također kaže da je moguće da su mu medijski izvještaji naškodili.

Mektić,dosadašnji predsjedavajući Općinskog vijeća Busovača i budući zastupnik u skupštini SBK kaže kako bi volio da se taj slučaj okonča i skine teret odgovornosti. Prema njegovim riječima, treba se razdvojiti kolektivna od pojedinačne odgovornosti.

‘Ako Asim Mekić bude kriv mora odgovarati i tu nema komentara. Ako ne bude kriv neko mu se mora izvinuti’, kaže Mekić.

A, izvinuti se treba onaj koji je, kaže, dao u javnost informacije o postojanju krivičnih prijava, u trenutku kada nema optužnice.

Transparency International BiH (TI BiH), nevladina organizacija koja se bori protiv korupcije, zastupa običaj iz zapadnih zemalja u kojima političari daju ostavku dok se sumnje i optužbe protiv njih ne riješe. Predstavnik TI BiH Srđan Blagovčanin kaže da bi uz to u izborni zakon trebalo dodati pravilo da se mogu prijaviti samo kandidati koji nemaju neriješenih krivičnih prijave, presuda ili im je pak suđenje u toku.

‘Čini mi se da su neopravdano niži zahtjevi da biste se bavili politikom, za vrlo odgovoran posao. Niži nego za neki drugi posao’, kaže on.

Blagovčanin naglašava da se kandidati mogu prijaviti za ministarsku poziciju bez liječničkog uvjerenja o fizičkom i psihičkom zdravlju, kao i bez uvjerenja o nekažnjavanju. Oba su potrebna za većinu drugih poslova.

‘Sasvim je normalno da čovjek koji je priznao krivicu, koji je osuđen, da sjedi kao član Savjeta ministara BiH’, rekao je misleći na Branka Dokića. ‘To je u razini demokracije nemoguća stvar.’

On kaže da prihvatanje korupcije šalje veoma lošu poruku građanima.

Stranačke vođe se ne slažu sa njim.

U međuvremenu tužitelji SBK kažu da nastavljaju rad na ovom predmetu. Zamjenik glavnog tužitelja SBK Dragan Popović rekao je da bi se neke od 21 osobe sa prijave uskoro mogle naći na optuženičkim klupama.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN