Search
Close this search box.

Pobjednici tendera doniraju vodeće stranke

Šest vodećih političkih partija u BiH iz godine u godinu uzimale su priloge od firmi koje su prethodno poslovale sa institucijama vlasti, iako je ova praksa zabranjena državnim Zakonom o finansiranju stranaka.
Stranke često primaju donacije vlasnika benzinskih pumpi u BiH. Foto: CIN

Političke partije u Bosni i Hercegovini (BiH) dobijaju svake godine, a naročito pred izbore, donacije od firmi koje imaju zaključene ugovore sa institucijama vlasti. Stranke zadržavaju ove priloge iako prema Zakonu o finansiranju političkih partija to nebi smjele činiti.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva je pronašao da je šest vodećih stranaka u BiH od 2006. do kraja 2009. godine primilo donacije u ukupnom iznosu od blizu 210.000 KM. Novac je darovalo 70 privatnih firmi koje su prethodno poslovale sa institucijama vlasti.

Osim toga, ove stranke je doniralo još 39 firmi koje su poslovale sa javnim preduzećima koje kontroliše vlada. Mada je primanje donacije od firmi koje posluju sa vladom Zakonom zabranjeno, isto se ne odnosi i na poslovanje sa javnim preduzećima.

Ova zabrana je donijeta da bi se spriječilo da privatnici ostvaruju korist od finansiranja stranaka koje preko svojih predstavnika u vlastima mogu odlučivati o dobitnicima javnih tendera.

Prema finansijskim izvještajima dostavljenim Centralnoj izbornoj komisiji (CIK), Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Socijaldemokratska partija (SDP), Srpska demokratska stranka (SDS), Stranka demokratske akcije (SDA), Stranka za BiH su prijavile da su im privatna preduzeća donirala nešto više od 2 miliona KM. Ovaj iznos čini tek 3 posto njihovog budžeta. Međutim, CIK godinama upozorava da stranke ne prijavljuju sve prihode, kao i da primaju donacije iznad zakonski dozvoljenog godišnjeg limita. Prema Zakonu stranke su dužne prijaviti sve donacije iznad 100 KM, a maksimalni dozvoljeni godišnji iznos ne smije preći 15 prosječnih plata.

Najviše priloga ove stranke su dobile u izbornim godinama. Tako su u 2006. godini primile oko 704.000 KM, a u izbornoj 2008. godini 845.000 KM donacija.

Vlasnici firmi-donatora koji su pristali da razgovaraju sa novinarima CIN-a, kažu da nisu politički opredijeljeni i da im prilozi strankama nisu otvorili put ka ugovaranju poslova sa vladinim institucijama.

Donacijama kupovali mir

Građevinska firma Hering iz Širokog Brijega je 2008. godine darovala HDZ sa 11.000 KM. CIK je utvrdio da je ovaj iznos bio za 4.984 KM veći od dozvoljenog, pa je stranka poslušala preporuku i vratila višak, da bi Hering već naredne godine HDZ-u donirao 5.000 KM.

Hering je od kraja 2005. do aprila 2008. godine, kada je prvi put donirao HDZ, imao već šest ugovorenih poslova sa institucijama vlasti i javnim preduzećima vrijednim blizu 67 miliona KM.

Nakon toga, Hering je nastavio da dobija građevinske poslove od institucija i firmi u kojima su na rukovodećim mjestima bili članovi HDZ-a, poput Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosna (HZ H-B) i Grada Mostara, u ukupnoj vrijednosti preko 17 miliona KM. U aprilu ove godine u sklopu konzorcija Vijadukt-Hering potpisali su ugovor sa Federalnom direkcijom za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta, u vrijednosti od preko 43 miliona eura.

Ladislav Bevanda, vlasnik firme Hering iz Širokog Brijega. (Foto: CIN)

“To je bilo neko kupovanje mira”, kaže vlasnik Heringa Ladislav Bevanda i objašnjava da je tim činom htio poručiti: “Ostavite me na miru. Nemojte stalno upirati u mene prstom.” Bevanda je dodao i da donacije HDZ-u nisu pomogle njegovoj firmi da pobjeđuje na tenderima, jer je ona i prije toga vrlo uspješno poslovala.

Pojedinačno, najviši iznos donacija dala je naftna kompanija Hifa Petrol koja je SDA-u, SDP-u i Stranci za BiH od 2006. do 2008. godine darovala ukupno 14.100 KM. Hifa je bila veliki snabdjevač gorivom institucija i državnih firmi u vrijeme kada je uplatila prve donacije 2006. godine, a do danas je sklopila blizu 8,5 miliona KM vrijednosti ugovora po osnovu javnih nabavki.

Kao i Hifa, i brčanska firma za biro opremu Alcoop, vlasnika Almira Zejnilovića, donirala je 2008. godine novac za tri političke partije: 1.000 KM HDZ-u, 6.000 KM Stranci za BiH i 500 KM za SDA.

Prema podacima kojima CIN raspolaže, od trenutka kada su donirali političke stranke do danas, Alcoop je potpisao najmanje 12 ugovora sa Vladom Brčko Distrikta ukupne vrijednosti veće od 400.000 KM.

Na pitanje zašto je donirao novac trima različitim političkim opcijama, Zejnilović je odgovorio: “Ja znam 100 ljudi. Nema veze sa mojim statusom i opredjeljenjem. Odnosno, nisam opredijeljen.”

Dodaje da doniranje strankama nije pomoglo njegovoj firmi, te da u posljednje vrijeme posluje možda i lošije nego prije.

Alcoop je i prije donacije strankama pobjeđivao na tenderima. Godine 2001. supervizor za Brčko razriješio je Hasiju Zejnilović sa mjesta šefa Odjela za obrazovanje pri Vladi Brčko Distrikta. U izvještaju Ureda visokog predstavnika (OHR) stoji da je Zejnilović tokom obavljanja dužnosti više puta zloupotrijebila svoj položaj u korist preduzeća Alcoop, čiji je vlasnik njen sin Almir, koji je također bio zaposlen pri Vladi Brčko Distrikta.

Godinu dana prije nego je donirao novac SNSD-u Brčko gas, pobjeđivao je na tenderima koje su raspisivali Šume Republike Srpske, čiji je direktor Neđo Ilić član Glavnog odbora SNSD-a; Opština Modriča u kojoj je načelnik Mladen Krekić član SNSD-a, a gradska Skupština broji najviše članova upravo iz ove partije; te Opština Laktaši u kojoj su i načelnik Milovan Topolović i svih 25 članova opštinske Skupštine članovi SNSD-a.

Donator SDP-a Cestogradnja iz Bihaća, pobjeđivala je na tenderima koje je raspisivao Zavod za prostorno planiranje iz ovog grada, na čijem čelu je član Općinskog odbora SDP-a Mirsad Kurić.

Najozbiljnija sankcija koju Zakon propisuje je oduzimanje prava stranci da se kandiduje na izborima. Do sada stranke nisu kažnjavane niti na ovaj način, niti novčano— iznosom koji ne prelazi trostruki iznos sume koja je dobivena na nezakonit način.

CIK ne sankcioniše firme-donatore. “Tu Zakon o finansiranju političkih stranaka ne predviđa nikakve mjere. Možda bi se moglo naći u Zakonu o sukobu interesa da se osobe terete, ali to nije u našoj nadležnosti”, kaže Hasida Gušić, šef Službe za reviziju CIK-a.

Davali donacije, dobijali poticaje

Osim što su davale donacije strankama istovremeno poslujući sa institucijama vlasti, novinari CIN-a su otkrili da su neke od firmi-donatora dobile i državne poticaje ili povoljne kredite.

Tako je Promark d.o.o. iz Mostara je donator HDZ-a, 2008. godine dobio je 8.000 KM poticaja od Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta. Ova firma je i višestruki pobjednik na tenderima koje je raspisivalo Elektroprivreda HZ HB.

Slična je situacija i sa Rial-Špedom iz Doboj Istoka, donatorom SDA, koji je 2007. godine dobio poticaj u iznosu od 22.000 KM, a nekoliko puta je pobjeđivao na tenderima koje je raspisalo Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona, na čijem čelu se nalazi predsjednik Opštinskog odbora SDA Kakanj Nermin Mandra.

Hering je iste godine kada je uplato donaciju HDZ-u dobio i povoljan kredit od Federalnog ministarstva razvoja, preduzetništva i obrta u iznosu od 200.000 KM.

Glasnogovornik HDZ Mišo Relota objasnio je kako su donacije transparentne i u okviru Zakona. On kaže da donacije nisu uvjetovane nikakvim dogovorima i da su sve osobe potpisale izjavu kako daruju HDZ.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE PRIČE

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.