Search
Close this search box.

Počelo suđenje braći Dacić

Optuženi za rukovođenje narko-mrežom, pranje novca i nezakonito nošenje oružja.

Jedno od najvećih suđenja za trgovinu drogom posljednjih godina počelo je prošle sedmice na Sudu Bosne i Hercegovine. Akteri su dvojica Bošnjaka porijeklom iz Crne Gore i jedan Turčin optuženi da su rukovodili narko-mrežom koja je transportovala heroin iz Turske zapadnu Europu.

U procesu koji je počeo u četvrtak 21. januara, braća Hamdo i Ljutvija Dacić (poznat i pod imenom Haris Zornić) iz Rožaja u Crnoj Gori, kao i njihov poslovni partner iz Turske Acik Can, odgovarat će i za pranje novca i nezakonito nošenje oružja.

Njih trojica su pred sudijama II Odjela za organizirani kriminal Suda BiH odbili da se izjasne po tačkama optužnice, na osnovu čega je Sud zaključio da oni poriču krivnju.

Prema navodima iz optužnice Dacići su organizirali zločinačku organizaciju 1998. godine kojoj je za kratko vrijeme pristupio veliki broj osoba. Oni su angažirali osobe za prevoz, skladištenje, čuvanje i prodaju heroina. Dacići su optuženi da su zajedno sa Canom 28. januara 2002. godine u Sarajevu osnovali preduzeće Majorka, isključivo radi legalizacije miliona zarađenih u kriminalnim poslovima sa drogom. Prema navodima optužnice, preduzeće Majorka Sarajevo podnijelo je u nekoliko navrata BOR banci d.d. Sarajevo zahtjev za dodjelu kredita, u ukupnom iznosu od preko 1.000.000 KM, kao bi prikrili stvarne izvore finansiranja izgradnje hotela Exclusive u sarajevskom prigradskom naselju Rajlovac. Ova trojka sumnjiči se za pranje između 5 i 6 miliona KM zarađenih od trgovine drogom.

Centar za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva je objavio u februaru prošle godine priču o imperiji Dacića.

Braća Dacić su godinama bili pod policijskom prismotrom i još su devedesetih godina hapšeni zbog trgovine drogom. Hamdija Dacić je uhapšen u novembru 1999. godine na graničnom prelazu Gorica između Slovenije i Italije zbog posjedovanja 12,75 kilograma heroina. Osuđen je na osam godina zatvora ali je godinu dana kasnije uspio pobjeći iz italijanskog zatvora. Sarajevska policija ga je privela 2002. godine, no ubrzo je pušten pošto nije mogao biti izručen Italiji.

Prema operativnim policijskim podacima Dacićeva mreža je drogu prepakivala u jednom restoranu u blizini Vogošće, odakle je dalje transportovana za Zapadnu Evropu. Policija je također došla do informacije da se u jednoj radionici u sarajevskom prigradskom naselju Rakovici ugrađuju tajne pregrade u vozilima u kojima se prenosi droga.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.