Search
Close this search box.

Počelo suđenje Živku Budimiru i ostalima

Pred Općinskim sudom u Sarajevu je počelo suđenje bivšem predsjedniku FBiH Živku Budimiru i ostalima zbog zloupotrebe položaja, protuzakonitog posredovanja te davanja i primanja dara.

Pred Općinskim sudom u Sarajevu, čitanjem optužnice, iznošenjem uvodnih riječi te djelimičnim saslušanjem prvog svjedoka, danas je počelo suđenje Živku Budimiru, bivšem predsjedniku Federacije BiH (FBiH), i ostalima: Petru Barišiću, Saudu Kulosmanu, Hidajetu Haliloviću, Željku Asiću i Arminu Kulovcu.

Budimiru se optužnicom stavlja na teret da je uz posredovanje svog savjetnika Barišića, predsjednika Jedinstvene organizacije boraca FBiH Kulosmana te predsjednika Komisije za pomilovanja Halilovića početkom 2013. godine za određeni iznos novca htio pomilovati osobu koja je osuđena na šest mjeseci zatvora zbog teške tjelesne povrede, čija je molba za pomilovanje ranije odbijena.

Također je optužen da je uz posredovanje Barišića, Kulosmana i Armina Kulovca za iznos od 40.000 KM trebao pomilovati jednu osobu osuđenu na dvije i po godine zatvora zbog silovanja.

Kako je navedeno u optužnici, do ovih pomilovanja nije došlo jer je Budimir uhapšen u aprilu 2013. godine a u njegovom uredu u Sarajevu je tada pronađen spis prve osobe koja je trebala biti pomilovana te dio avansa koji je dat za pomilovanje druge osobe.

Budimir je još optužen da je sa svojim stranačkim kolegom Željkom Asićem, bivšim zastupnikom u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, od jedne osobe iz Travnika tražio 10.000 KM da je zaposli u Javno preduzeće Elektroprivreda HZ-HB. Nakon što je uplaćen avans od 5.000 KM, do zaposlenja nije došlo zbog hapšenja Budimira.

Osim ovoga, Budimira u dvije tačke optužnice terete za zloupotrebu položaja jer se u septembru 2012. godine bez ovlaštenja potpisao u ime direktora Javnog preduzeća Elektroprivreda HZ-HB na račun od skoro 850 KM u restoranu u Jajcu.

U februaru 2013. godine Budimir je zloupotrijebio i prekoračio svoje službene ovlasti tako što je donio odluku o kupovini dva sakoa i dvoje pantalona marke „Calvin Klein“ na račun Predsjedništva. Budimir je, kako piše u optužnici, već ranije tokom službenog puta u Sjedinjene Američke Države kupio ove predmete, a potom naknadno donio odluku o fiktivnoj kupovini opreme u vrijednosti od oko 494 KM.

„Više neistina na jednom mjestu nisam čuo“, bio je komentar Živka Budimira, kada je tužilac pročitao optužnicu. S tim se složio i njegov advokat Ragib Hadžić koji je rekao da se radi o montiranoj i izmišljenoj priči.

Tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo Sanin Bogunić je rekao da će navode iz optužnice dokazati prezentovanjem dokaza i saslušanjem svjedoka.

Branioci su rekli da će se o svom dokaznom postupku izjasniti po okončanju izvođenja dokaza Tužilaštva, dok su neki od njih dodali da će osporavati zakonitost izvedenih dokaza.

Na ovom ročištu je planirano saslušanje svjedoka Slađenka Čerkeza, uposlenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koji je počeo govoriti o tome kako je od registrovanog informanta dobio informacije o nezakonitim pomilovanjima.

„Negdje u 11. mjesecu 2012. godine sam dobio neke informacije da se za određeni iznos novca mogu izdejstvovati neka pomilovanja“, rekao je Čerkez.

Njegovo svjedočenje je prekinuto jer su se branioci optuženih žalili da od tužioca nisu dobili informacije o čemu će tačno svjedočiti Čerkez, kao ni koje će dokumente tužilac prezentovati prilikom njegovog svjedočenja, zbog čega, kako su rekli, neće biti u mogućnosti da unakrsno ispitaju svjedoka.

Sud je uvažio primjedbe odbrana te će saslušanje Čerkeza biti nastavljeno 29. septembra.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN