Počeo glavni pretres u suđenju za kriminal u policiji USK

Tužilac je čitao optužnicu, a postupak za dvojicu optuženih koji su ranije sporazumno priznali krivicu je razdvojen.

Oleg Čavka, tužilac Tužilaštva BiH, jučer je na početku glavnog pretresa gotovo dva sata čitao optužnicu u predmetu koji se na Sudu Bosne i Hercegovine (BiH) vodi protiv Rame Brkića, bivšeg komesara policije Unsko-sanskog kantona (USK), te protiv još 22 funkcionera policije, civilnih institucija i drugih pojedinaca.

Oni su optuženi za zloupotrebu položaja, korupciju i organizovani kriminal. Prema navodima Tužilaštva, Brkić je kao organizator grupe iskoristio svoj položaj da bi dobio podršku na izboru za funkciju komesara, a zauzvrat je u policiji zapošljavao srodnike i prijatelje članova Komisije za izbor policijskih službenika. Također, optužen je i za rukovođenje grupom koja se bavila proizvodnjom i trgovinom droge.

Optužnicu protiv 23 osobe Sud je potvrdio krajem januara ove godine, a suđenje je počelo u aprilu. Do sada se 15 optuženih, uključujući i Brkića, izjasnilo da nisu krivi. Tužilaštvo BiH je sa ostalim postiglo sporazume o priznanju krivice.

Na ročištu održanom 30. maja ove godine, među posljednjim su krivicu priznali Mehmed Libić, bivši načelnik Uprave policije Bihać, i Enver Okanović, navodno, član lokalnog podzemlja.

Na početku jučerašnjeg pretresa Sud je prihvatio zahtjev odbrane o razdvajanju postupka za Libića i Okanovića, nakon čega su oni sa svojim advokatima napustili sudnicu. Termin za njihov postupak će biti objavljen polovinom augusta, nakon godišnjih odmora.

Hasija Mašović, sudija u ovom slučaju, najavila je sljedeći pretres za 4. juli, kada će strane u postupku moći iznijeti svoje uvodne riječi. Navela je da će tada, po završetku uvodne riječi Tužilaštva, biti saslušan i prvi svjedok Tužilaštva – Saša Stojanović, uposlenik Agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Asim Crnalić, advokat prvooptuženog Brkića, rekao je da on neće davati uvodnu riječ, kako Tužilaštvo ne bi znalo na koji način će voditi odbranu. Dodao je da se nada da će i branioci ostalih optuženih slijediti njegov primjer.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN