Search
Close this search box.

Podignuta optužnica protiv braće Dacić

Terete se za pranje između 5 i 6 miliona KM.

Tužilac je podigao optužnicu protiv trojice muškaraca koji se sumnjiče da su karika u unosnom lancu trgovine heroinom koji potiče iz Afganistana, a završava u Zapadnoj Evropi. Sarajeva je posljednjih godina postalo centar za skladištenje droga i pranje miliona konvertibilnih maraka.

Poseban odjel za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH), podigao je u ponedjeljak optužnicu protiv Harisa Zornića, koji se ranije zvao Ljutvija Dacić, te Hamde Dacića i Acika Cana, saopšteno je iz Tužilaštva.

U optužnici se navodi da je trojka oprala između 5 i 6 miliona KM. Can se tereti i za nezakonito nabavljanje, držanje i nošenje oružja i municije.

Optužnica je podignuta i protiv preduzeća Majorka iz Sarajeva koje se nalazi u vlasništvu Zornića i Cana. Prema riječima tužitelja, hapšenja su dijelom zasnivana i na informacijama stranih istražnih organa, uključujući one iz Crne Gore, Njemačke, Slovenije, Španije i Italije.

Zornić (40) i Dacić (35) rođeni su u Rožajama i državljani su BiH i Crne Gore. Can (38) je rođen u Bietigheimu u Njemačkoj. Državljanin je Srbije i Turske sa prijavljenim privremenim boravkom u BiH.

Sva trojica nalaze se u pritvoru od februara ove godine kada su uhapšeni u Sarajevu.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva je objavio u februaru priču o Dacićima i njihovom partneru iz Turske koji su u sarajevskom prigradskom naselju Rajlovac podigli hotel Exclusive. Sumnja s da je hotel finansiran novcem od prodaje droge.

Braća Dacić su godinama bili pod policijskom prismotrom i još su devedesetih godina hapšeni zbog trgovine drogom.

Hamdija Dacić je uhapšen u novembru 1999. godine na graničnom prelazu Gorica između Slovenije i Italije zbog posjedovanja 12,75 kilograma heroina. Osuđen je na osam godina zatvora ali je godinu dana kasnije uspio pobjeći iz italijanskog zatvora.

Sarajevska policija ga je privela 2002. godine, no ubrzo je pušten pošto nije mogao biti izručen Italiji.

Hamdijin brat Ljutvija je 2001. godine preuzeo djevojačko prezime svoje supruge, a ime je promijenio u Haris. Potom postaje suvlasnik firme Majorka, u čijem se sastavu nalazi hotel Excluziv u Rajlovcu. Prema procjeni sudskog vještaka vrijednost ovog hotela iznosi blizu 5,9 miliona KM.

Prema operativnim policijskim podacima Dacićeva mreža je drogu prepakivala u jednom restoranu u blizini Vogošće, odakle je dalje transportovana za Zapadnu Evropu. Policija je također došla do informacije da se u jednoj radionici u sarajevskom prigradskom naselju Rakovici ugrađuju tajne pregrade u vozilima u kojima se prenosi droga. Braća Dacić se povezuju sa transportom nekoliko kilograma različitih droga koje su hrvatski policajci i carinski službenici otkrili u januaru 2006. godine, u autobusu koji je saobraćao na relaciji BiH – Njemačka.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.