Search
Close this search box.

Podignuta optužnica protiv Brankovića i Bičakčića

Dvojac je optužen u vezi sa dogovorom koji je omogućio Brankoviću da otkupi stan na Ciglanama za 900 KM.

Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo je u četvrtak podiglo optužnicu protiv Nedžada Brankovića, premijera Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i Edhema Bičakčića, bivšeg premijera FBiH u vezi sa kupovinom stana iz 2000. godine.

‘Premijer ne može komentarisati slučaj budući da optužnicu nije dobio’, rekao je Davor Alaupović iz ureda za odnose sa javnošću Vlade FBiH. Dogovor ove dvojice omogućio je Brankoviću da kasnije za protuvrijednost od 900 KM otkupi stan u sarajevskom naselju Ciglane.

U optužnici se navodi da su Branković i Bičakčić počinili krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti, a optužnica je dostavljena na potvrđivanje Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Branković je u to vrijeme bio direktor Energoinvesta, koji je, zajedno sa Vladom, učestvovao u kupovini stana. Odluku o udruživanju sredstava u ime Energoinvesta potpisao je sam Branković.

Stan za 900 KM

Stan je plaćen 264.000 KM od kojih je, pretpostavlja se, Energoinvest platio 150.000 KM. Branković je nakon toga dobio stanarsko pravo i otkupio stan za 46.017 KM u certifikatima koji su glasili na ime supruge Saude, a čija je tržišna vrijednost tada iznosila 900 KM.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva je objavio priču o Brankovićevom stanu početkom septembra 2007. godine. U njoj je po prvi put detaljno objašnjeno kako je vlada tadašnjeg premijera Bičakčića ovaj stan praktično poklonila. Procedure korištene tom prilikom bile su veoma neobične.

Bivša vlasnica stana je za CIN tada izjavila da ju je Branković posjetio i odlučio se upravo za njen stan na Ciglanama od 132 kvadrata. Vlada FBiH je kupila stan koji je on izabrao plativši 30 do 50 posto veću cijenu od tadašnje cijene za slične stanove. Nikada nije odgovoreno na pitanje zašto bi vlada otkupila privatni stan pa ga onda učinila dostupnim za otkup.

Branković je kao ‘njen’ kadar dobio stan na korištenje. Sedmicu dana kasnije zatražio je vlasničko pravo nad stanom. Uslijedio je otkup. Čitav proces, od vladine kupovine do Brankovićevog otkupa je trajao nepuna dva mjeseca. Stan je otkupljen i prije nego je bio uknjižen na vladino ime. Branković je rekao novinarima CIN-a da se ne sjeća detalja, ali da je sve bilo urađeno ‘po zakonu’.

CIN-ova priča, koju su prenijele mnoge novine i web portali, izazvala je buru reakcija u javnosti. Bend Dubioza kolektiv snimio je spot koji ismijava Brankovića. Grupa građana je uradila grafite o stanu na Ciglanama zbog čega je Branković potražio policijsku zaštitu. Druga grupa je pomoću Facebook-a skupila novac za reklamni pano na kojem je oglasila prodaju stana za 900 KM. Vlada Kantona Sarajevo izjavila je da reklamni panoi, koji su tu bili godinama, ne zadovoljavaju građevinske standarde i naredila njihovo uklanjanje.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN