Search
Close this search box.

Podignuta optužnica protiv trgovaca glasovima

Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo je optužnicu protiv trgovaca glasovima koje su novinari CIN-a razotkrili uoči Lokalnih izbora 2020.
Dokazi koje je Policija Brčko distrikta pronašla prilikom pretresa stanova Pengića i Saletovića: novac, spiskovi sa podacima nekoliko stotina birača, spiskovi sa serijskim brojevima novčanica, ultra brojevi za mobitele koje su optuženi koristili za ovaj posao (Foto: Policija Brčko distrikta)

Sanela Pengića i Elvira Saletovića je Tužilaštvo Brčko distrikta optužilo da su osmislili, dogovorili, organizovali i udružili najmanje pet osoba radi trgovine izbornim glasovima.

Nakon što su ih razotkrili novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), Saletović i Pengić su uhapšeni 13. novembra 2019. godine u policijskoj akciji „Glasač“, dva dana prije održavanje izbora.

Novinari su, predstavljajući se kao stranački aktivisti, organizovali sastanak njih dvojice sa Abdulahom Iljazovićem, kandidatom stranke Narod i pravda na lokalnim izborima. Nakon kratkog dogovora porukom, sastali su se u kafiću na jednoj brčanskoj pumpi. Plan je bio da Iljazović da 6.500 maraka za 130 glasova, a Saletović i Pengić pronađu glasače i za svakog od njih naplate po 50 maraka te dio novca zadrže za sebe.

Iljazović je na dogovoreni sastanak došao sa novinarom CIN-a, predstavivši ga kao svog saradnika. Tu je dogovorena primopredaja 1.300 maraka u apoenima od po 10 maraka. Na taj način svaki glasač je trebao dobiti po jednu novčanicu koju bi kao dokaz na dan izbora fotografisao pored zaokruženog glasačkog listića.

Novinari CIN-a razotkrili mrežu trgovaca glasovima
Novinari CIN-a su otkrili mrežu trgovaca glasovima u Brčko distriktu. Razotkrivanje izbornih prevara dovelo je do hapšenja organizatora trgovine.

Nekoliko dana poslije novac im je predat i dogovoren je novi sastanak na kojem im je trebao biti dat ostatak. Na dan primopredaje ostatka novca Pengić i Saletović su uhapšeni i određen im je pritvor.

U optužnici je navedeno da su Pengić, Saletović i njihovi pomagači povrijedili slobodu odlučivanja birača i počinili krivično djelo za koje je predviđena novčana ili kazna zatvora do tri godine.

 „U cjelokupnoj akciji posao novinara je znatno doprinio uspješnosti akcije“, rekao je ranije Zekerija Mujkanović, glavni tužilac Tužilaštva Brčko distrikta. Mujkanović dodaje da se na ovaj način želi poslati poruka da će oni koji se bave ovakvim prevarama biti najoštrije sankcionisani.

 

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN