Podignuta optužnica protiv vlasnika i direktora Lagera

USKOK je podigao optužnicu protiv devet osoba, a među njima su vlasnik bh. firme „Lager“ Milenko Bašić i izvršni direktor Dragan Stipić. Njima se na teret stavlja da su bivšoj gradonačelnici Knina i državnoj tajnici Josipi Rimac davali mito kako bi im isposlovala dozvole za gradnju vjetroelektrane.

Hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) je podigao optužnicu protiv devet osoba zbog trgovanja utjecajem, davanja mita te zloupotrebe položaja i ovlasti prilikom izgradnje i stavljanja u pogon Vjetroelektrane „Krš-Pađene“ na području Grada Knina.

Među optuženima su Milenko Bašić i Dragan Stipić, vlasnik i jedan od direktora firme „Lager“ iz Posušja koja je osnivač društva C.E.M.P. u Hrvatskoj, investitora izgradnje Vjetroelektrane.

Bašiću i Stipiću se stavlja na teret da su od početka 2017. do sredine 2020. godine podmićivali Josipu Rimac koja je tada bila državna tajnica u Ministarstvu uprave Hrvatske, a prije toga dugogodišnja gradonačelnica Knina te saborska zastupnica. USKOK tvrdi da su joj mjesečno davali najmanje 40.000 kuna (oko 10.000 KM), odnosno ukupno 1,1 milion kuna (oko 300.000 KM). Zauzvrat je ona koristila svoj politički utjecaj kako bi u različitim državnim institucijama za njihovo preduzeće isposlovala dozvole, rješenja i ugovore potrebne za izgradnju, puštanje u rad, proizvodnju i prodaju električne energije.

Istraga o ovome slučaju je pokrenuta u maju 2020. godine, a optužnica je predata Županijskom sudu u Zagrebu. U toku istrage, u proljeće 2021, Bašić i Stipić su proveli po mjesec dana u pritvoru.

Prema podacima koje je Centru za istraživačko novinarstvo (CIN) potvrdio glasnogovornik ovog suda, optužnica je podignuta na kraju prošle godine, ali još nije uručena optuženim. Radi se o obimnom predmetu koji je u fazi pripreme za predsjednika Optužnog vijeća pa Sud još ne daje preciznije informacije o eventualnom početku suđenja.

Optuženi Stipić je novinarki CIN-a rekao da vijest ne može komentarisati, s obzirom da detalje optužnice ne zna jer je nije dobio.

Lagerovanje koncesija
Firma „Lager“ iz Posušja je pogodovanjem vlasti dobila koncesije za eksploataciju prirodnih dobara u BiH, ali svoje obaveze ne ispunjava u potpunosti i duguje za koncesione naknade.

Posuški „Lager“ je počeo trgovati radnim mašinama i vremenom se proširio na energetski sektor. U Bosni i Hercegovini (BiH) ima koncesiju za izgradnju vjetroelektrane na području Tomislavgrada još od 2008. godine, ali radovi nisu počeli. Uz to, ima koncesiju i za eksploataciju kamena na dva područja u Posušju te uglja na području Kamengrada u Sanskom Mostu.

Prema istraživanju CIN-a objavljenom u proljeće 2021. godine, „Lager“ je uživao određene pogodnosti i prilikom ugovaranja i dodjele koncesionih ugovora u BiH pa je neke dobio iako nije ispunio sve uslove ili prethodne obaveze. Prema priznanju ministra privrede Unsko-sanskog kantona Vida Šantića, zbog „Lagera“ su promijenili način obračuna koncesionih naknada pa je ova firma plaćala budžetu manje nego što bi morala prema ranijem obračunu. U Zapadnohercegovačkom kantonu im je odobrena odgoda plaćanja koncesionih naknada.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN