Podignuta optužnica za izbornu prevaru

Tri osobe se terete da su počinile izbornu prevaru s ciljem da osiguraju glasove kandidatima NSRZB-a.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) je podignulo optužnicu protiv tri osobe koje tereti da su uoči općih izbora 2010. godine počinile izbornu prevaru s ciljem da osiguraju izborne glasove za kandidate Narodne stranke Radom za boljitak (NSRZB).

Dragoljub Milović, Dragan Šekarić i Branko Pereula su optuženi za uzimanje ličnih podataka u ljeto 2010. godine od većeg broja građana sa područja Goražda te ih bez njihovog znanja prijavljivali za glasanje putem pošte sa adresa u Srbiji i Crnoj Gori.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, njihova namjera je bila da Daliborki Milović, supruzi prvooptuženog, te Branku Pereuli osiguraju potreban broj glasova za mjesto delegata u Kantonalnoj skupštini Bosansko-podrinjskog kantona (BPK).

Optuženi su od građana uzimali lične podatke pod izgovorom da vrše popis birača, prave spiskove posmatrača, a nekima su govorili da će im to pomoći da zarade 20 ili 30 KM, ukoliko budu glasali za određene kandidate.

Građane su prijavljivali za glasanje putem pošte sa adresa u Srbiji i Crnoj Gori te njihove glasove dostavljali Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

„Na taj su način prouzrokovali izbor Milović Daliborke kao delegata Narodne stranke Radom za boljitak u Skupštinu BPK-a Goražde“, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je u martu ove godine objavio teksto tome kako su aktivisti Narodne stranke Radom za boljitak uoči Općih izbora 2010 lobirali građane, obećavajući im po 100 KM za glas dat kandidatima te stranke. Obećani novac im je isplaćen iz budžeta Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, na čije je čelo nakon izbora došao dopredsjednik NSRZB-a Jerko Ivanković Lijanović.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN