Search
Close this search box.

Podnesena krivična prijava protiv Salmira Kaplana

Naša stranka je podnijela krivičnu prijavu protiv Salmira Kaplana zbog sumnje da je zloupotrijebio položaj jer je koristio naknadu za smještaj u gradu u kojem ima stan.

Politička organizacija Naša stranka podnijela je danas Tužilaštvu Kantona Sarajevo krivičnu prijavu protiv Salmira Kaplana, federalnog ministra kulture i sporta. Prijava je podnesena zbog sumnje da je počinio krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Prijava je podnesena nakon što je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) objavio tekst da je Kaplan primao naknadu od 600 KM za smještaj u Sarajevu, gradu u kojem je imao vlastiti stan.

U prijavi koju je podnio predsjednik Naše stranke Dennis Gratz je navedeno kako je Kaplan na ovaj način zloupotrijebio svoj položaj i oštetio budžet Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), a u cilju ostvarivanja vlastite rmaterijalne koristi. Zbog toga je predložio Kantonalnom tužilaštvu da pokrene krivični postupak protiv Kaplana.

Novinska agencija Patria je prenijela kako je Kaplan u obrazloženju svog postupka rekao da je nekoliko godina živio kao podstanar i pri tome uplaćivao stan u izgradnji. “Useljenjem u taj stan ja i dalje nisam izgubio pravo na te naknade (znam da zvuči besmisleno, ali propis je takav), ali se u potpunosti slažem da je dalje korištenje tog prava u suprotnosti sa visokim moralnim vrijednostima do kojih lično držim. Budući da je do te promjene nedavno došlo, već sam učinio korake da situaciju korigujem na adekvatan način.”

Kaplan je rekao da je iznos koji je primao za period “u kojem jeste imao formalno pravo da prima naknadu, ali ne i moralno pravo” uplatio Savezu ratnih vojnih invalida HNK-a za liječenje teško oboljele djece ratnih vojnih invalida. Uplaćeni iznos je 6.600 KM i bit će podijeljen na nekoliko najtežih slučajeva u HNK-u.

 naknade Iznosi mjesečnih plaća sa toplim obrokom i naknada za smještaj i odvojeni život ministara u Vladi FBiH (Izvor: Ministarstvo finansija FBiH i Komisija za statusna pitanja članova Vlade FBiH i njihovih savjetnika)

CIN je uradio istraživanje o korištenju prava na smještaj federalnih ministara. Za 13 ministara u Vladi FBiH u posljednje skoro četiri godine isplaćeno je oko 226.000 KM. Pravo na ovu naknadu imaju ministri koji stanuju 70 kilometara dalje od Sarajeva i Mostara, gradova u kojima su smještena ministarstva, odnosno federalna vlada. Prema istraživanju CIN-a, četverica ministara primaju naknadu, iako imaju vlastiti stan u gradu u kojem rade.

Poput Kaplana i ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić, ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj te Sanjih Halimović, ministar razvoja, poduzetništva i obrta, primaju naknadu za smještaj u gradu u kojem imaju stan. Naime, njih trojica rukovode ministarstvima čija su sjedišta zvanično u Mostaru, ali uglavnom rade u kancelariji u Sarajevu, gradu u kojem imaju svoje stanove. Oni su za CIN rekli da je to zato što se u glavnom gradu nalazi većina institucija i da tu imaju najviše sastanaka.

Naknada za smještaj u vlastitom stanu
Za smještaj i troškove života 13 ministara izdvojeno je oko 226.000 KM iz federalnog budžeta. Niko ne provjerava jesu li troškovi opravdani, pa se zbog toga dešavaju i zloupotrebe tih privilegija.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.