Search
Close this search box.

Podnesena krivična prijava protiv sinova Nasera Kelmendija

Elvisa i Liridona Kelmendija policija sumnjiči za falsifikovanje ličnih isprava.

Prema izvještaju policije, braća Kelmendi se sumnjiče da su na osnovu lažnih rješenja o prijemu u crnogorsko državljanstvo u filijali Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) u Kotoru zatražili crnogorska lična dokumenta. Liridonov pokušaj dobijanja dokumenata je spriječen, dok su Elvisu, koji je prema navodima policije u maju podnio zahtjev, izdati lična karta, pasoš i vozačka dozvola.

Prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva, Interpol je još 2007. godine u svom izvještaju naveo da Elvis Kelmendi posjeduje pasoš i ličnu kartu izdatu u Rožajama u Crnoj Gori. Također, u presudi Općinskog suda Sarajevo iz juna 2009. godine, spominje se da je Elvis crnogorski državljanin, sa stalnim prebivalištem u Rožaju.

Policija je uhapsila Svetozara Popovića i Kseniju Mitrović, rukovodioca i savjetnicu u filijali MUP-a Kotor, zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj i pomogli braći Kelmendi.

MUP je od Uprave policije zatražio da pokrene istragu i protiv Ane Krivokapić, također zaposlene u filijali Kotor, ali se to još nije dogodilo. Krivokapić, Mitrović i Popović suspendovani su sa posla odlukom ministra unutrašnjih poslova Ivana Brajovića.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva već je pisao o Elvisu i Liridonu Kelmendiju: Općinski sud u Sarajevu osudio je Liridona na uslovnu kaznu od sedam mjeseci zatvora zbog nošenja oružja bez dozvole, dok je Elvis osuđen na jednu godinu uslovne kazne zbog nasilničkog ponašanja.

Prema izvještajima SIPA-e, obojica su članovi ‘Zločinačke organizacije Kelmendi’, koju predvodi njihov otac, Naser Kelmendi. Ova organizacija je, prema navodima SIPA-e, umiješana u krijumčarenje droge i cigareta, trgovinu ljudima, pranje novca i lihvarenje.

Pozivajući se na izvode iz zemljišnih knjiga i sudskih registara, te na izjave Nasera Kelmendija, CIN je prošle godine objavio da on posjeduje nekretnine i preduzeća u BiH, Crnoj Gori, Srbiji, na Kosovu i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Kelmendi je vlasnik stana u Podgorici, a u crnogorskom ljetovalištu Ulcinju posjeduje hotel, kuću i stan. U istom gradu ima Agenciju za nekretnine Donata Company i 18,683 kvadratnih metara zemljišta.

SIPA navodi da se uticaj Kelmendijeve organizacije, osim BiH, proteže i na Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju, Hrvatsku, Srbiju, Njemačku i SAD.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.