Podrška za TI

Banjalučki ogranak dokazani borac protiv korupcije

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva podržava borbu organizacije Transparency International (TI) protiv korupcije u Bosni i Hercegovini (BiH). TI je jedina nevladina organizacija u BiH koja detaljno analizira nivo korupcije u zemlji i javno iznosi rezultate tih istraživanja. Njihovi rezultati u otkrivanju korupcije, educiranju javnosti i podizanju svijesti govore sami za sebe.

Visoki zvaničnici Republike Srpske (RS) su ovu organizaciju nedavno optužili da je učestvovala u iznudi i aktivnostima karakterističnim za organizovani kriminal. Ovo su veoma ozbiljne optužbe koje treba istražiti nezavisno tužiteljstvo.

Krajnje je ironično da su glavni zagovarači optužbi protiv TI-a upravo oni koje je TI optužio za učestvovanje u kriminalnim aktivnostima: premijer Milorad Dodik i njegova Vlada RS. Također je ironično da, usprkos dokazima o raširenoj korupciji u aktivnostima mnogih velikih kompanija i vladinih institucija u RS, Vlada RS namjerava da se protiv organizovanog kriminala bori okrećući se protiv nevladine organizacije koja se bori protiv korupcije.

CIN vjeruje da djela govore više nego riječi.

TI ima istorijat u borbi protiv korupcije i postoje ozbiljna pitanja o tome da li Vlada RS učestvuje u korupciji.

Aktivnosti protiv TI-a ne mogu biti okarakaterisane dok se istraga ne završi. Međutim, ako se pokaže da nije bilo osnova za ove poteze, treba pokrenuti istragu protiv Dodika i njegovih podređenih zbog uznemiravanja i pokušaja da uguše jedan od rijetkih preostalih nezavisnih glasova u društvu koje je sve više zatvoreno i korumpirano.

Dodik je ispolitizirao ovaj slučaj. Ne samo da je iskoristio položaj premijera da bi iznosio još uvijek neosnovane optužbe, nego je obećao i lični angažman u istrazi, te ‘status zaštićenog svjedoka’ za sve one koji su spremni da svjedoče protiv TI, kao i pomoć i resurse bez presedana od njegove administracije. Takvu pomoć nije ponudio onima koji su voljni da svjedoče protiv važnijih figura iz svijeta organizovanog kriminala i korumpiranih političara. Da budemo iskreni, ovo zaudara na politizaciju.

Ovaj nezapamćeni pritisak prisilio je TI da nakratko zatvori kancelariju u Banjoj Luci, ali su ipak ubrzo nastavili sa redovnim aktivnostima.

Stoga, CIN poziva policiju, tužilaštva i sudove da budu efikasni, fer i nezavisni u razmatranju navoda o ilegalnim aktivnostima TI-a, ili bilo koje druge nevladine organizacije. CIN vjeruje da je u interesu javnosti da se istrage završavaju brzo i marljivo. Proces bi trebao biti transparentan. Ukoliko se pokaže da su navodi protiv TI neosnovani, Dodik bi trebao provesti isto onoliko vremena u skidanju ljage sa njihovog imena, koliko je utrošio na čitavu ovu stvar.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN