Search
Close this search box.

Poreski službenici istražuju uvoz stoke i mesa u BiH

U novinama je objavljeno da će poreski službenici izvršiti pritisak na uvoznike koji pokušavaju da plate manje uvozne dažbine vještačkim smanjivanjem vrijednosti proizvoda koje uvoze

Uprava za indirektno oporezivanje BIH (UIO) je započela istragu o neregularnostima pri uvozu stoke i mesa u BIH, izjavio je za Nezavisne novine Bogdan Novaković, pomoćnik direktora UIO za sektor carine. Kako stoji u novinskom izvještaju, kontrolira se meso iz Argentine, koje je stiglo preko luke Ploče, te uvoz žive stoke iz Rumunije, Poljske i Mađarske. Stoka je u BiH dopremljena preko graničnih prijelaza Gradiška i Izačića a carini u Grudama.

Novaković kaže kako većina uvoznika obično prijavljuje meso najniže kategorije mesa, što znači da plaćaju i manje dažbine. „Meso iz Agentine je uvezeno kao smrznuto goveđe meso za koje veterinarski inspektori izdaju certifikate kao meso glave i iznutrica, odnosno četvrta kategorija mesa.“ rekao je za novine. U upravi sumnjaju u istinitost tih navoda.

Poreski službenici sumnjaju da je i u slučaju uvoza kroz Ploče vrijednost žive stoke vještački umanjena.

CIN je u sklopu projekta o sigurnosti hrane „Bolest na tanjuru“ objavljenog sredinom prošlog mjeseca uradio pričo o švercu stokom. Novinari CIN-a dobili su podatke da je od 2003 do sredine 2006 Državna granična služba zaplijenila 2000 grla prošvercane stoke.

Tokom 2005 legalno je uvezeno u BIH 91.000 grla stoke. Najprimamljivija područja za švecere stoke jesu dijelovi granice sa Hrvatskom oko Imotskog, gdje ima dosta puteva i staza, te rijeka Drina duž granice sa Srbijom.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN