Search
Close this search box.

Porezni obveznici FBiH duguju 1,5 milijardi maraka

Prema podacima Komisije za utvrđivanje neplaćenih poreznih obaveza Federalnog parlamenta, najveći dug od 688,6 miliona maraka ima 246 preduzeća koja su najvećim dijelom u državnom vlasništvu.

Midhat Arifović, direktor Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine (PU FBiH), sumnja da će ova institucija uspjeti naplatiti akumulirani dug od 1,5 milijardi maraka koje su u proteklim godinama skupila 54.948 poreznih obveznika. Dug evidentiran na kraju prošle godine je nastao zbog neplaćenih poreza na prihode, imovinu, plaće i doprinose za penziono i zdravstveno osiguranje radnika.

U izjavi za Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) Arifović pojašnjava da su najveći dužnici preduzeća sa većinski državnim kapitalom, preduzeća u stečaju, u postupku likvidacije ili ona koja su prestala sa radom, a njihova imovina je najčešće opterećena hipotekama po osnovu kredita u bankama.

Prema podacima Komisije za utvrđivanje neplaćenih poreznih obaveza Federalnog parlamenta, najveći dug od 688,6 miliona maraka ima 246 preduzeća koja su najvećim dijelom u državnom vlasništvu. Oko 145 miliona duga ima 7.546 preduzeća koja su prestala sa radom, dok 82,5 miliona maraka duga imaju 193 preduzeća u stečaju. Skoro 20 miliona duga ima 301 preduzeće u kojem je pokrenut likvidacioni postupak. Oko 595,3 miliona maraka duguje 46.662 porezna obveznika koji su aktivni, odnosno u radu.

U PU-u FBiH objašnjavaju kako je najveći uzrok višemilionskih dugovanja promjena u načinu poslovanja, gdje su preduzeća u državnom vlasništvu izgubila tržište, ali i novac koji su primala od države. Prikupljene prihode koriste za isplatu plaća, bez plaćanja doprinosa. „U većini slučajeva preduzeća uspiju isplatiti od 300 do 500 KM po uposlenom. Neuplaćivanje doprinosa na takav način godinama kulminira u dugovanja“, kaže pomoćnica direktora PU-a FBiH Jasminka Mehović.

FBiH je prinudnom naplatom uspjela naplatiti 603,5 miliona maraka duga. U tom smislu, vršena je blokada računa, prodavana imovina, a sa nekim dužnicima su sklapani sporazumi o odgođenom načinu plaćanja ili plaćanju na rate.

Kako se navodi u izvještaju Komisije, naplatu dugovanja nije moguće izvršiti bez pomoći Vlade FBiH koja bi morala formirati komisiju kako bi se došlo do rješenja ovog problema. Ta komisija bi trebala dati prijedloge za oporavak pravnog lica ili za stečaj.

Mehović kaže da oni porezni obveznici koji ne mogu izmiriti dug idu u stečaj. „Samo je pitanje kada će se porezni obveznik odlučiti za dostavljanje prijedloga za provođenje stečajnog postupka nadležnom sudu“, kaže Mehović.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.