Search
Close this search box.

Porodica Lijanović optužena za finansijski kriminal

Članovima porodice Ivanković Lijanović i saradnicima se na teret stavljaju neplaćanje i utaja poreza, krivotvorenje i uništavanje poslovnih i trgovačkih knjiga i isprava te pranje novca.

Protiv Jerka Ivankovića Lijanovića, njegove braće Slave i Joze te oca Stipe Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) je danas podignulo optužnicu kojom ih tereti za organizovani finansijski kriminal.

Jerku Lijanoviću, bivšem ministru poljoprivrede u Vladi Federacije BiH (FBiH) i dopredsjedniku Narodne stranke Radom za boljitak (NSRZB), i ostalim optuženim se na teret stavljaju neplaćanje i utaja poreza, krivotvorenje i uništavanje poslovnih i trgovačkih knjiga i isprava te pranje novca.

Osim članova porodice Ivanković Lijanović optužnicom je obuhvaćeno još sedam osoba i pet preduzeća. Među njima je i bivši ministar trgovine FBiH i član NSRZB-a Milorad Bahilj.

Optuženi se terete da su počinjenim krivičnim djelima stekli nezakonitu imovinsku korist, odnosno oštetili budžet BiH za 13,5 miliona maraka.

Prema navodima iz Tužilaštva BiH, optuženi su od 2007. do 2012. godine djelovali kao organizovana grupa. Nakon što je firmi “Lijanovići” d.o.o. zbog poreskih dugovanja onemogućeno dalje poslovanje a bankovni računi blokirani, članovi porodice Lijanović i njihovi saradnici su osnivali nove firme. Na nove firme su prenosili sirovine, proizvode i opremu, tako nastavljajući poslovanje, dok su stečene porezne dugove ostavljali ranijim preduzećima.

Neka od tih preduzeća su: “Mi-Mo” iz Mostara te “Farmer”, “Farmko” i “Optima” iz Širokog Brijega. Na sličan način Lijanovići su kasnije osnovali i firme “ZD.I. Produkt” i “Alpen-Mit”.

Poticanje biznisa ministra Lijanovića
U četverogodišnjem mandatu Jerka Ivankovića Lijanovića podijeljeno je 2,8 miliona KM osobama i firmama koje se dovode u vezu sa poslovanjem porodice ovog ministra.

Poslovanje porodice Ivanković Lijanović je pod istragom od 2013. godine, kada je Uprava za indirektno oporezivanje BiH protiv njih zbog utaje i neplaćanja poreza podnijela prijavu Tužilaštvu BiH.

Tužilaštvo BiH je najavilo da će zatražiti da se optuženim onemogući raspolaganje pokretnom i nepokretnom imovinom kako bi se osigurala nadoknada počinjene štete državnom budžetu.

Članovi porodice Ivanković Lijanović su u septembru prošle godine bili uhapšeni u okviru ove istrage, ali su naknadno pušteni iz pritvora. U međuvremenu je Jerko Ivanković Lijanović pritvoren po nalogu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona koje je protiv njega podignulo optužnicu zbog nezakonitosti prilikom isplate poljoprivrednih poticaja.

SVE O LIJANOVIĆIMA NA JEDNOM MJESTU

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.