Search
Close this search box.

Postignut sporazum o priznanju krivice iz akcije „Kamen“

Tužilaštvo BiH je danas objavilo da je Miroslav Lazarević (28 god.) iz Sarajeva sporazumno priznao krivicu za krađu automobila, prikrivanje krivičnog djela i podstrekivanja. Lazarević je jedan od 26 optuženih koji je uhapšen u akciji „Kamen“ u kojoj je učestvovalo više državnih policijskih tijela te Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BIH).

Državno Tužilaštvo je predložilo da Sud BiH na osnovu priznanja izrekne Lazareviću zatvorsku kaznu od godinu i po, koja se neće izvršiti ukoliko optuženi u periodu od tri godine ne počini novo krivično djelo. Sklapanjem sporazuma o priznanju krivice Lazarević se obavezao na svjedočenje u ovom predmetu protiv drugih optuženih. Sporazum je danas proslijeđen Sudu BiH.

U Tužilaštvu kažu da će sklapanje ovog sporazuma pomoći dalje procesuiranje velikog broja lica optuženih za krivična djela organiziranog kriminala, a u vezi sa krađama velikog broja putničkih motornih vozila koja su otuđena u više gradova u BiH.

Sporazume o priznanju krivice ranije su sa Tužilaštvom potpisali još i Goran Pećaranin, Antonio Ćorluka, Nada Govedarica, Mersiha Požegić, Edin Kazagić i Dragan Ikić. Sud je prihvatio njihove sporazume, a ovim optuženicima bit će suđeno u odvojinim postupcima.

Početkom 2011. godine pokrenuta je do sada najveća policijska akcija usmjerena protiv organiziranih kriminalnih grupa koje su se bavile krađama vozila na području BiH, krivotvorenjem dokumenata, daljnjom preprodajom autodijelova te drugim nelegalnim aktivnostima. Optužnica je podignuta 10. decembra 2011. godine a Sud BiH ju je potvrdio devet dana poslije.

U ovoj akciji zaplijenjena je veća količina dokaznog materijala, uključujući alate korištene za: krađu motornih vozila, laptope, sofisticirane kompjuterske dekodere – korištene za krađu skupocjenih vozila, opremu za krivotvorenje i prekucavanje brojeva šasija te drugi alati i materijali korišteni za izvršenje krivičnih djela.

Na teritoriji Srbije do sada je pronađeno 21 vozilo za koje postoji sumnja da je ukradeno u BiH. Također, u aktivnostima na teritoriji BiH do sada je pronađeno 15 ukradenih vozila te određen broj vozila za koja se još utvrđuje porijeklo.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN