Search
Close this search box.

Potpredsjednica Parlamenta FBiH optužena za prevaru

Vesni Švancer se sudi zbog optužbe da je prodala tuđi stan, a novac zadržala za sebe.

Pred Općinskim sudom u Zenici sudi se zbog prevare Vesni Švancer, potpredsjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH (FBiH).

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona optužilo je Švancer je da je u maju 2013. vlasnici stana koji se nalazi u Zenici lažno prikazala da će u njeno ime stan prodati, a novac joj dati. Vlasnica stana joj je dala punomoć, nakon čega je Švancer prodala stan za 19.800 eura.

Novac od prodaje, kako se navodi u optužnici, nije dala vlasnici stana već ga je zadržala.

Suđenje u ovom slučaju počelo je prošle godine pred Općinskim sudom u Zenici. Narednog mjeseca bi trebala svjedočiti vlasnica stana.

U oktobru prošle godine Švancer je imenovana za potpredsjednicu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Ona je nakon Općih izbora održanih 2014. godine, kao članica Saveza za bolju budućnost (SBB) postala zastupnica u Paralamentu FBiH.

Švancer nije jedina politička funkcionerka optužena za prevaru sa nekretninama. Neki među njima su i osuđeni. Esed Radeljaš, sadašnji ministar privrede u Bosansko-podrinjskom kantonu (BPK), 2005. godine pravosnažno je osuđen da je prodao tuđu zemlju, a novac zadržao za sebe.

Kaznu od godinu dana zatvora na koju ga je Vrhovni sud FBiH osudio, Radeljaš nikada nije izdržao zbog greške u imenu u sudskim dokumentima. Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) istražio je i druge njegove prevare sa nekretninama.

Za prevaru 2007. godine je osuđen i Petar Đokić, sadašnji ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske. Njega je Apelacioni sud Brčko Distrikta osudio na tri mjeseca jer je prevarom oštetio “Telekom RS” za više od 30.000 KM.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.