Potvrđena nagodba sa dvojicom optuženih u predmetu Rame Brkića i drugih

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) je danas potvrdio nagodbu koju je Državno tužilaštvo postiglo sa odbranom Envera Okanovića i Mehmeda Libića, optuženih u predmetu Rame Brkića i ostalih. Obojica su dobili uvjetne zatvorske kazne koje neće biti izvršene ako ne počine nova krivična djela.

Enver Okanović je dobio uvjetnu kaznu od dvije godine zatvora, koja neće biti izvršena ukoliko u naredne četiri godine ne počini novo krivično djelo. Okanović je osuđen za proizvodnju i stavljanje u promet droga. Priznao je krivicu i sklopio nagodbu sa Tužilaštvom. Tužilac Oleg Čavka je rekao da su Okanovićeve olakšavajuće okolnosti, uz ostale, saradnja sa Tužilaštvom i policijom, te činjenica da nije bio trgovac drogom, nego “zemljoradnik koji je obrađivao i zalijevao biljke”.

Prema navodima iz optužnice, u Okanovićevoj hali, koja se nalazi u Zalužju kod Bihaća, se od oktobra 2007. pa do jula 2008. godine proizvodila marihuana. Hala je korištena na ovaj način sve dok nije došlo do sukoba između Senada Šabića i Nedžada Kurtovića, koordinatora proizvodnje droge. Nakon njihovog sukoba sva oprema je premještena u drugu halu koja je u vlasništvu Mustafe Kasumovića. Oni su, također, optuženi u ovom predmetu.

Okanović je za iznajmljivanje hale dobivao po 2.000 KM mjesečno. Sudija Hasija Mašović je odlučila da mu se oduzme polovina od toga, budući da je slabog imovnog stanja. O troškovima sudskog postupka će naknadno donijeti odluku.

Mehmed Libić je dobio uvjetnu kaznu zatvora od godinu i po, koja, također, neće biti izvršena ako u naredne tri godine ne počini novo krivično djelo. Osuđen je za zloupotrebu službenog položaja i ovlasti. Na suđenju je rečeno da je ovo više mjera upozorenja nego osuda.

Mehmeda Libića iz Bihaća Sud optužnicom tereti da je kao koordinator i analitičar u Sektoru krim-policije MUP-a USK-a iskoristio službeni položaj i tako drugom pribavio korist. On je bio član Nezavisnog odbora za izbor i reviziju komesara. Njemu je Ramo Brkić, komesar MUP-a USK-a, ponudio da u policiji zaposli svoje kandidate, u zamjenu za njegov glas za komesara MUP-a USK-a u drugom mandatu.

Libić je priznao krivicu i sklopio nagodbu sa Tužilaštvom koje mu je kao olakšavajuću okolnost uzelo činjenicu da je radio po nalogu nadređenog. Po ocjeni Olega Čavke, Libić je radio u atmosferi straha koju je provodio komesar Brkić, radeći po njegovom nalogu.

Okanović i Libić su optuženi u predmetu Rame Brkića i ostalih, ali se izricanje presude vodilo odvojeno. Optužnica protiv Brkića i još 22 funkcionera policije, civilnih institucija i drugih pojedinaca je podignuta početkom ove godine, a suđenje je počelo u aprilu.

Oni su osumnjičeni za organizovani kriminal, proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga, zloupotrebu položaja i ovlaštenja, protuzakonito posredovanje, ovjeru neistinitog sadržaja, primanje dara i drugih oblika koristi te krivotvorenje isprava.

Objavljeno: 30.8.2012. godine

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN