Potvrđena nagodba sa dvojicom optuženih u predmetu Rame Brkića i drugih

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) je danas potvrdio nagodbu koju je Državno tužilaštvo postiglo sa odbranom Envera Okanovića i Mehmeda Libića, optuženih u predmetu Rame Brkića i ostalih. Obojica su dobili uvjetne zatvorske kazne koje neće biti izvršene ako ne počine nova krivična djela.

Enver Okanović je dobio uvjetnu kaznu od dvije godine zatvora, koja neće biti izvršena ukoliko u naredne četiri godine ne počini novo krivično djelo. Okanović je osuđen za proizvodnju i stavljanje u promet droga. Priznao je krivicu i sklopio nagodbu sa Tužilaštvom. Tužilac Oleg Čavka je rekao da su Okanovićeve olakšavajuće okolnosti, uz ostale, saradnja sa Tužilaštvom i policijom, te činjenica da nije bio trgovac drogom, nego “zemljoradnik koji je obrađivao i zalijevao biljke”.

Prema navodima iz optužnice, u Okanovićevoj hali, koja se nalazi u Zalužju kod Bihaća, se od oktobra 2007. pa do jula 2008. godine proizvodila marihuana. Hala je korištena na ovaj način sve dok nije došlo do sukoba između Senada Šabića i Nedžada Kurtovića, koordinatora proizvodnje droge. Nakon njihovog sukoba sva oprema je premještena u drugu halu koja je u vlasništvu Mustafe Kasumovića. Oni su, također, optuženi u ovom predmetu.

Okanović je za iznajmljivanje hale dobivao po 2.000 KM mjesečno. Sudija Hasija Mašović je odlučila da mu se oduzme polovina od toga, budući da je slabog imovnog stanja. O troškovima sudskog postupka će naknadno donijeti odluku.

Mehmed Libić je dobio uvjetnu kaznu zatvora od godinu i po, koja, također, neće biti izvršena ako u naredne tri godine ne počini novo krivično djelo. Osuđen je za zloupotrebu službenog položaja i ovlasti. Na suđenju je rečeno da je ovo više mjera upozorenja nego osuda.

Mehmeda Libića iz Bihaća Sud optužnicom tereti da je kao koordinator i analitičar u Sektoru krim-policije MUP-a USK-a iskoristio službeni položaj i tako drugom pribavio korist. On je bio član Nezavisnog odbora za izbor i reviziju komesara. Njemu je Ramo Brkić, komesar MUP-a USK-a, ponudio da u policiji zaposli svoje kandidate, u zamjenu za njegov glas za komesara MUP-a USK-a u drugom mandatu.

Libić je priznao krivicu i sklopio nagodbu sa Tužilaštvom koje mu je kao olakšavajuću okolnost uzelo činjenicu da je radio po nalogu nadređenog. Po ocjeni Olega Čavke, Libić je radio u atmosferi straha koju je provodio komesar Brkić, radeći po njegovom nalogu.

Okanović i Libić su optuženi u predmetu Rame Brkića i ostalih, ali se izricanje presude vodilo odvojeno. Optužnica protiv Brkića i još 22 funkcionera policije, civilnih institucija i drugih pojedinaca je podignuta početkom ove godine, a suđenje je počelo u aprilu.

Oni su osumnjičeni za organizovani kriminal, proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga, zloupotrebu položaja i ovlaštenja, protuzakonito posredovanje, ovjeru neistinitog sadržaja, primanje dara i drugih oblika koristi te krivotvorenje isprava.

Objavljeno: 30.8.2012. godine

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Podignuta optužnica protiv vlasnika i direktora Lagera

USKOK je podigao optužnicu protiv devet osoba, a među njima su vlasnik bh. firme „Lager“ Milenko Bašić i izvršni direktor Dragan Stipić. Njima se na teret stavlja da su bivšoj gradonačelnici Knina i državnoj tajnici Josipi Rimac davali mito kako bi im isposlovala dozvole za gradnju vjetroelektrane.

Uhapšen bivši direktor KCUS-a Faris Gavrankapetanović

SIPA je privela bivšeg direktora KCUS-a Farisa Gavrankapetanovića, uposlenicu ove zdravstvene institucije Muvedetu Čedić te bivšeg premijera i ministra zdravstva Kantona Sarajevo Fikreta Musića i Zlatka Vukovića. Tužilaštvo KS ih sumnjiči da su 2011. i 2012. godine nezakonito proveli javne nabavke.

Jasenku Tufekčiću osam mjeseci zatvora

Federalni delegat Jasenko Tufekčić je priznao krivicu za prevaru u službi i krivotvorenje isprava zbog čega je osuđen na osam mjeseci zatvora. Postupak protiv njega je pokrenut nakon što je CIN otkrio da je zloupotrebljavao naknade za troškove prevoza i dnevnice.

Policijska korupcija miriše na janjetinu

Policajac Elvedin Džigum iz Bosanskog Petrovca je godinama uzimao novac od vozača kamiona kako bi im opraštao saobraćajne prekršaje. Policijski komesar i komandiri su to znali, ali umjesto da ga kazne, oni su ga štitili.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN