Search
Close this search box.

Potvrđena optužnica protiv Agana Bunića

Predsjedavajući Skupštine USK je optužen da je kao nekadašnji načelnik Općine Bužim zloupotrijebio službeni položaj i krivotvorio službenu ispravu.

Općinski sud u Bosanskoj Krupi je potvrdio optužnicu protiv Agana Bunića, predsjedavajućeg Skupštine Unsko-sanskog kantona (USK). On je optužen da je prije tri godine, dok je bio načelnik Općine Bužim, suprotno zakonu potpisao četiri ugovora o djelu za poslove koji su utvrđeni sistematizacijom.

S obzirom da je za to morala biti provedena konkursna procedura, Kantonalno tužilaštvo USK tereti Bunića za kršenje Zakona o državnim službenicima i namještenicima USK. U optužnici je navedeno da je svojim potpisom i pečatom ovjerio i službeni akt u kojem je Ministarstvu pravosuđa i uprave USK dao netačne informacije − da Općina Bužim nije zaključivala ugovore o djelu.

Kantonalni upravni inspektor Aladin Ćehić objašnjava da je Bunić isti dan potpisao i odgovor Ministarstvu i nove ugovore o radu i djelu. Ugovori o djelu mogu biti zaključeni samo za poslove koji nisu definisani sistematizacijom.

Bunić nije htio komentarisati optužnicu, uz obrazloženje da je još nije ni dobio i da će se o tome očitovati njegov advokat.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je prije tri godine otkrio da je Bunić poziciju načelnika koristio za vlastitu promociju. Oko 3.500 KM budžetskog novca, namijenjenog Centru za socijalni rad u Bužimu, on je dao „BH Business Magazinu“ za objavu afirmativnog intervjua i njegove fotografije na naslovnici. Taj intervju je bio korak do plakete za najboljeg načelnika koju je dobio u Banjoj Luci u decembru 2015. godine na manifestaciji Izbor najboljih menadžera i kompanija u Bosni i Hercegovini.

Promocija načelnika preko leđa sirotinje
Prošle godine je iz budžeta javnih institucija isplaćeno oko 31.500 KM organizatoru manifestacija za izbor najboljih menadžera

U tome mu je pomogao i tadašnji direktor Centra Emir Aldžić, njegov stranački kolega iz Stranke demokratske akcije. Aldžić je podržao ideju da Centar plati objavu intervjua. Formalno je proveo postupak javne nabavke metodom direktnog sporazuma koja se može provesti za nabavke manje vrijednosti. U istom danu je donio odluku o javnoj nabavci putem direktnog sporazuma i potpisao ugovor sa Aldijanom Kotorić, direktoricom firme „Medium“ d. o. o. koja izdaje časopis „BH Business Magazin“.

Bunić je tada novinarima CIN-a rekao da je Centru ostalo neutrošenog novca koji je bio namijenjen porodiljama. On je planirao sa iste pozicije potrošiti i dodatnih 3.000 KM za časopise i knjige koje je prodavao organizator manifestacije kako bi ih finansijski podržao. Međutim, tome se usprotivila nova direktorica Centra za socijalni rad Samra Mehić koja je Aldžića naslijedila. Bunić je zbog toga uskratio Centru za socijalni rad finansije, tako da korisnici Centra nisu dva i po mjeseca primali socijalnu pomoć.

Bunić je sa pozicije načelnika Bužima došao u Skupštinu USK u koju je izabran kao član Saveza za bolju budućnost na općim izborima u oktobru 2018. godine.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN