Potvrđena optužnica protiv Ćazima Dačaja

Osnovni sud u Brčko distriktu je potvrdio optužbe za zloupotrebu položaja ili ovlasti protiv Ćazima Dačaja, bivšeg zastupnika u Skupštini Brčko distrikta.

Ćazim Dačaj osuđen na zatvorsku kaznu

Tužilaštvo Brčko distrikta Bosne i Hercegovine (BiH) je optužilo Ćazima Dačaja da je kao zastupnik u Skupštini Brčko distrikta putem amandmana na budžet dodjeljivao udruženjima građana grantove, a potom zahtijevao da mu dio novca vrate. Tako je od 2015. do 2020. godine pribavio sebi imovinsku korist od 130.500 KM, tvrdi Tužilaštvo.

Optužnicu je potvrdio Osnovni sud u Brčko distriktu početkom januara ove godine.

O njegovim zloupotrebama krajem 2019. godine je pisao Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

Brčanski grantovi prijateljima i glasačima

Novinari su otkrili da skupštinski zastupnici novac grantova koriste kako bi podmirivali svoje prijatelje i stranačke kolege te obezbijedili glasove na izborima. Dačaj je tada priznao da je stotinjak glasova dobio zahvaljujući grantovima koje je dijelio, što mu je bilo dovoljno da kao predstavnik nacionalne manjine osvoji mandat u Skupštini sa 384 glasa.

Nakon što je CIN objavio ovu priču Tužilaštvo Brčko distrikta počelo je istraživati dodjelu grantova u Brčko distriktu.

Brčansko tužilaštvo istražuje dodjele grantova

Dačaj je tokom 2018. i 2019. godine udruženjima podijelio više od 650.000 KM. Polovina tih udruženja osnovana je samo nekoliko mjeseci prije nego što im je dao novac, a o njihovom radu niti se šta zna, niti su ih novinari CIN-a našli na prijavljenim adresama.

Istraživanje je pokazalo da su zastupnici za ove dvije godine bez pravila i kontrole podijelili udruženjima više od devet miliona maraka. S druge strane, i predstavnici udruženja su se razbacivali novcem građana – trošili su ga na sebe i prijatelje, nabavljali skupocjeni namještaj i opremu te prilikom pravdanja manipulisali računima.

 
image_pdfPreuzmite PDF verziju ovog članka