Search
Close this search box.

Pravosuđe na popravnom u slučaju automafije

Trgovac automobilima iz Gruda Mate Šimić ponovo je uhapšen nakon što je pod pritiskom policije Tužilaštvo BiH promijenilo tužioca.
Od 1991. godine protiv Mate Šimića su podnesene najmanje 23 krivične prijave za teška krivična djela, ali u zatvoru nije proveo duže od nekoliko mjeseci. (Foto: CIN)

Federalna policija je 18. aprila uhapsila vlasnika autootpada iz Gruda Matu Šimića i njegovog brata Blagu jer su, navodno, planirali ubiti Zorana Galića, komesara Policije Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK). Šimići su, također, osumnjičeni i za organiziranje lanca trgovine droge skunk iz Bosne i Hercegovine (BiH) u Hrvatsku te za, kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, druga teška krivična djela.

Zoran Galić, komesara Policije Zapadnohercegovačkog kantona, kaže da je Mate Šimić planirao njegovo ubistvo. (Foto: CIN)

Naime, braća iz Gruda i osam njihovih saradnika uhapšeni su 17. decembra prošle godine u velikoj policijskoj operaciji protiv automafije u zapadnoj Hercegovini. Međutim, dan kasnije svi osumnjičeni su pušteni iz pritvora.Informacija o pripremi ubistva policijskog komesara je ponovo oživjela istragu protiv četrdesetsedmogodišnjeg (47) Šimića, koja je tri mjeseca tapkala u mjestu.

Državni tužilac Saša Sarajlić donio je odluku o oslobađanju, uprkos upozorenjima policije da Šimić sa slobode može utjecati na svjedoke, uklanjati dokaze i time ugroziti istragu.

Zbog toga je Federalna uprava policije (FUP) uputila žalbu Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH protiv tužioca Sarajlića.

U žalbi stoji da tužilac nije saslušao osumnjičene, iako je prema Zakonu o krivičnom postupku BiH imao obavezu da to učini u roku od 24 sata.

„Njihovo puštanje je izazvalo uznemirenje i opću nesigurnost javnosti na području Zapadnohercegovačkog kantona“, rekao je Dragan Lukač, direktor FUP-a, dodajući da je ovakvom odlukom tužilac nanio nepopravljivu štetu slučaju Meteor.

On je u izjavi za Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) objasnio da su Šimići povratnici u organizovanom kriminalu, osobe sklone upotrebi vatrenog oružja, podmetanju požara te da su poznati i po zastrašivanju svjedoka, napadima na policijske službenike i sudije.

Prijava protiv tužioca Sarajlića

Nakon što su Šimić i njegova grupa predati Tužilaštvu BiH Sarajlić je pozvao inspektore koji su radili na ovom slučaju da mu pomognu ispitati osumnjičene.Tokom akcije u decembru, kojoj je prisustvovao i tužilac Sarajlić, policija je pretresla Šimićev otpad, njegovo imanje u naselju Borjani kod Gruda i druge lokacije. Pronađeno je: 29 automobila za koje postoji sumnja da su ukradeni, tri motocikla, bjanko dokumenti za vozila te 12 kilograma droge, eksploziva i drugog oružja.

U Šimićevom autootpadu policija je 2007. godine pronašla i otkinuti volan sa zaključanom „lavljom kandžom“ koja služi za zaštitu automobila od krađe. (Policijska dokumentacija)

No, kada su inspektori došli u prostorije Tužilaštva BiH, Sarajlić im je saopštio da neće biti saslušanja niti će zatražiti određivanje pritvora, navedeno je u dokumentaciji do koje je došao CIN.

Istražitelji FUP-a su bili iznenađeni ovakvom odlukom te su tražili da tužilac predloži pritvor od 30 dana jer, kako su objasnili, Šimić sa slobode može utjecati na svjedoke i ugroziti istragu. Ipak, Sarajlić nije promijenio mišljenje.

Tada su još uvijek trajali pretresi objekata, a pojedini članovi Šimićeve grupe su bili spremni na saradnju sa Tužilaštvom BiH. Do tog trenutka znatan broj svjedoka nije bio saslušan u policiji.

U dokumentaciji koja je upućena VSTV-u je navedeno da im je, prema svjedočenju inspektora, tužilac Sarajlić objasnio da je odluku o puštanju osumnjičenih na slobodu donio nakon usmene konsultacije sa Nenadom Šaledom, sudijom za prethodni postupak Suda BiH.

Akcija Meteor – policija pretražuje Šimićev otpad u Grudama. (Foto: CIN)

Iz Ureda disciplinskog tužioca u VSTV-u je potvrđeno za CIN da postoji pritužba na Sarajlićev rad, ali nisu željeli otkriti o čemu se tačno radi.CIN-u su iz Suda BiH odgovorili da u akciji Meteor nije bilo „nikakvog usmenog kontakta postupajućeg tužioca i sudije“ te da Sud nije primio prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje pritvora.

Sarajlić nije odgovarao na pozive novinara CIN-a, a njegova sekretarica je objasnila da tužilac ne može govoriti dok traje istraga.

Prijetnje komesaru ponovo otvaraju slučaj

Komesar Galić je novinaru CIN-a kazao da su ga 15. marta pozvali iz Federalne policije i Obavještajno-sigurnosne agencije i rekli da imaju pouzdane informacije o tome da Mate Šimić namjerava da ga likvidira. Galić je i ranije prijavljivao Šimića zbog prijetnji, ali je Kantonalno tužilaštvo ZHK-a odbacilo prijavu zbog nedostatka dokaza.

Policijske agencije u BiH i Hrvatskoj su godinama istraživale Šimiće zbog krađe auta, trgovine drogom, napada na svjedoke i policiju. Braća Šimić su privođeni i 2007. i 2012. godine. Samo je Mati suđeno, ali ga je Kantonalni sud u Širokom Brijegu prošle godine oslobodio zbog nedostatka dokaza.

Galić je rekao da su pripadnici policijskih agencija koje učestvuju u ovoj istrazi tražili od Tužilaštva BiH da promijeni tužioca u slučaju Meteor.

Nakon što je krajem prošle sedmice tužiocu Dubravku Čampari ustupljen dio predmeta, braća Šimići su ponovo uhapšeni.

U akciji protiv automafije koju je 2007. godine FUP vodio u saradnji sa Policijom Republike Srpske i Policijom ZHK-a meta su, također, bili Mate i Blago Šimić te grupa ljudi koja je povezana s njima.

U posljednjoj policijskoj akciji na Šimićevom imanju je pronađeno 29 vozila za koje postoji sumnja da su ukradena, dok je pet godina ranije na istom mjestu je pronađeno 87 ukradenih vozla. (Foto: CIN)

Osim vozila pronađeni su i različiti dokumenti za identifikaciju vozila, bjanko vlasnički kartoni i drugi dokazi koji su policiju upućivali na to da se Šimić bavio krađom i prodajom ukradenih vozila.Policija je i tada na autootpadu Mate Šimića i drugim objektima koje su koristili on i njegovi saradnici pronašla 83 vozila – čitavih ili u dijelovima. Vještačenjem je utvrđeno da su ukradena na području BiH, Hrvatske i zemalja Evropske unije. Dio vozila vraćen je vlasnicima, a ostatak se i danas nalazi pod kontrolom Federalne policije.

Šimić je tada uspio pobjeći policiji.

Prema izjavi jednog od učesnika ove akcije, Matin krevet je još bio topao kada je policija ušla u njegovu kuću.

Ko su Šimići?

Prema dokumentaciji koja je u posjedu CIN-a, protiv Mate Šimića su od 1991. godine podnesene 24 krivične prijave.

Osuđivan je devet puta u BiH i Republici Hrvatskoj, dok je Blago osuđivan osam puta. U zatvoru nisu proveli duže od nekoliko mjeseci.

Prema podacima iz prijava, Mate Šimić je najmanje 10 puta napao policajce.

Komesar Galić kaže da je i on sam bio česta meta napada Šimićeve grupe. Kazao je i da mu je Mate prijetio preko telefona.

„Čovjek mi je prijetio, osobno Mate Šimić, da će mi skinuti glavu.“

Međutim, kada je taj slučaj prijavio Tužilaštvu ZHK-a, dobio je odgovor:

“Tu nema elemenata prijetnje – njegova priča protiv moje priče“.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE PRIČE

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.