Search
Close this search box.

Predloženo raspisivanje potjernice za Naserom Kelmendijem

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) je predložilo Sudu BiH da raspiše međunarodnu potjernicu za Naserom Kelmendijem, iz struktura bezbjednosti je nezvanično potvrđeno novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN). Ukoliko Sud potvrdi ovaj zahtjev, on će biti upućen Interpolu. Boris Grubešić, rukovodilac Odjela za odnose s javnošću Tužilaštva BiH, izjavio je za CIN da ne može govoriti o imenima osoba za koje je predložena međunarodna potjernica.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je u prošlosedmičnoj akciji kodnog naziva „Lutka“ došla do materijalnih dokaza u vezi sa nekolicinom brojnih ubistava, pljački, organizovanog kriminala, trgovine droge, pranja novca, zloupotrebe službenog položaja i slično. U akciji je uhapšeno 25 osoba i izvršen pretres na više lokacija, među kojima je i Hotel Casa Grande na Ilidži, vlasništvo Nasera Kelmendija.

Sud BiH je danas donio rješenje kojim se osumnjičenim: Bojanu Cvijanu, Benanu Doriću, Davoru Mandiću, Muhamedu Ramiću, Seadu Roboviću, Edinu Ahmetspahiću, Ljubiši Laloviću, Marku Krajišniku, Nerminu Tahiroviću, Elviru Kajeviću, Azimu Kajeviću, Elvisu Zlatiću, Admiru Ahmetspahiću, Draganu Vujičiću, Vladanu Parađina, Draganu Jevtoviću, Benjaminu Haliloviću i Draganu Obućini određuje jednomjesečni pritvor koji može trajati do 12. oktobra ove godine. Oni su osumnjičeni za organizovani kriminal, pripremanje krivičnih djela, neovlašten promet opojnih droga, pranje novca i dr.

Sud je utvrdio da postoji sumnja da su osumnjičeni počinili krivično djelo koje im je stavljeno na teret. Sud BiH smatra da bi osumnjičeni, ukoliko bi se našli na slobodi, utjecajem na svjedoke i saučesnike mogli ometati krivični postupak, odnosno da bi mogli uništiti ili sakriti tragove važne za krivični postupak. Na osnovu toga je Sud odredio pritvor. Također, postoji bojazan i od bjekstva osumnjičenih te da bi u slučaju puštanja na slobodu oni mogli ponoviti krivično djelo.

Nasera Kelmendija je američki State Department u junu ove godine stavio na crnu listu na kojoj je opisan kao strani narkobos, o čemu su novinari CIN-a već izvještavali javnost.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.