Search
Close this search box.

Prinudno privođenje svjedoka u procesu protiv Hamde Dacića i drugih

Sudija Mirsad Strika će izdati nalog SIPA-i za prinudno dovođenje svjedoka.
Foto: CIN

Mirsad Strika, sudija Suda Bosne i Hercegovine (BiH), će izdati naredbu Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) da privede svjedoke odbrane koji su se oglušili o sudski poziv za svjedočenje u predmetu koji se vodi protiv Hamde Dacića, Harisa Zornića i Acika Cana, optuženih za trgovinu drogom i pranje novca.

SIPA će dobiti nalog da privede Savetu Zvizdić koja je već nekoliko puta odbila doći na svjedočenje. Ona se prije dva mjeseca pismeno obratila Sudu, riječima da ne želi svjedočiti jer, navodno, nema šta da kaže. Nalog za prisilno privođenje na ročište, koje bi trebalo biti održano 11. septembra, SIPA će dobiti i za jednog zaštićenog svjedoka čije svjedočenje će biti zatvoreno za javnost.

Prema državnom Zakonu o krivičnom postupku, predsjednik Sudskog vijeća može narediti prinudno dovođenje svjedoka, ukoliko se on ne odaziva na poziv suda, a svoj nedolazak ne opravda.

Prema odluci Suda, za sljedeće ročište odbrana treba obezbijediti svjedoka Jurgena Hofmana, biznismena i privrednika iz Njemačke, koji se, također, više puta nije pojavio na zakazanim ročištima. Takva odluka Suda je izazvala dugu raspravu između Dijane Kajmaković, tužiteljice Državnog tužilaštva, i advokata Vlade Adamovića.

Kajmaković je tražila od Suda da se odbije Hofmanovo svjedočenje, jer je, prema njezinoj ocjeni, njegovo svjedočenje nepotrebno, budući da je Tužilaštvo ispitalo inspektora Nirnberškog inspektorata koji je pred Sudom BiH govorio o utaji poreza firmi MORHS i Krajić-Dacić koje su vlasništvo optuženih Zornića i Dacića, a koje su imali u Njemačkoj.

Odbrana predlaže svjedočenje Hofmana, jer je, prema riječima Adamovića, poslovno sarađivao sa optuženim i bitan je za dokazivanja porijekla novca za koje Tužilaštvo tvrdi da potječe od trgovine drogom. Adamović je rekao da će Hofman dati retrospektivu i pregled poslovanja ovih firmi, kao i optuženih, jer je usko sarađivao sa njima te da će dovesti u sumnju tvrdnje Tužilaštva o načinu zarade novca.

Sudija Strika je na današnjem ročištu upozorio i na nedolazak advokata Dragana Barbarića, postavljenog po službenoj dužnosti za odbranu Hamde Dacića. Barbarić je iz Mostara i već izvjesno vrijeme se ne pojavljuje na ročištima na kojim ga mijenja advokat Vlado Adamović. Prema evidenciji Suda BiH, Barbariću je za odbranu Dacića po službenoj dužnosti u ovoj godini isplaćeno 3.138 KM. Ukupna zarada koju ostvare advokati po službenoj dužnosti se može znati tek po okončanju procesa, odnosno nakon donošenja sudijske odluke o troškovima koji su nastali u toku postupka.

Tužilaštvo BiH je optužilo Dacića, Zornića i Cana te pravno lice Majorku iz Sarajeva da su trgovinom droge zaradili između pet i šest miliona maraka, a novac „oprali“ preko Hotela Exclusive. Optužnica je podignuta 16. novembra 2009. godine a suđenje je počelo 21. februara 2010. godine.

Objavljeno: 4.9.2012. godine

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN