Search
Close this search box.

Registar pedofila u RS-u će biti dopunjen nakon pisanja CIN-a

U Registar pedofila u Republici Srpskoj će biti upisivane i osobe osuđene u Federaciji Bosne i Hercegovine ili drugim državama koje borave u ovom entitetu. Ova izmjena Registra je napravljena nakon CIN-ovog istraživanja o nastavnicima zlostavljačima koji i dalje rade u prosvjeti.

Narodna skupština Republike Srpske (RS) je po hitnom postupku usvojila novi Zakon o posebnom registru lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece. Novim zakonom će ubuduće u Registar biti upisivane i osobe koje su osuđene za seksualne zloupotrebe i iskorištavanje djece i maloljetnika prema svim krivičnim zakonima u BiH i krivičnim zakonima drugih država, a ne samo prema Krivičnom zakonu RS-a kako je do sada bio slučaj.

Zakon je izglasan većinom glasova, a pojedini poslanici su istakli da bi Registar pedofila trebao biti javan i dostupan svima. Međutim, ministar pravde RS Miloš Bukejlović je rekao da bi to moglo stigmatizovati porodice osuđenika i da bi dovelo u pitanje zaštitu ličnih podataka i privatnosti koji su zagarantovani Ustavom RS.

U skladu s novim Zakonom podatke iz Registra na zahtjev mogu dobiti: sudovi, tužilaštva, ustanove, institucije, udruženja i organizacije koje imaju opravdan interes za pristup.

Ovaj Zakon su od vlasti zatražile Institucija ombudsmana za djecu RS-a i Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a nakon priče Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) o nastavnicima koji su, uprkos pravosnažnim presudama za seksualnu zloupotrebu i iskorištavanje djece, nastavili raditi u prosvjeti.

Novinari su tokom istraživanja otkrili da nastavnik Velibor Vujić radi u Srednjoškolskom centru „Vuk Karadžić“ u Loparama iako je osuđen za seksualno zlostavljanje maloljetnice u drugoj školi u Bijeljini. On nije obavijestio školu o presudi, a škola nije provjeravala da li se Vujić nalazi u Registru pedofila RS-a iako su, prema zakonu, to morali učiniti.

No, da je rukovodstvo škole u Loparama to i učinilo, Vujića ne bi pronašli jer njegovo ime nije upisano u ovu bazu podataka.

Nastavnici zlostavljači ponovo među učenicima
Najmanje trinaest prosvjetnih radnika je u proteklih deset godina osuđeno za seksualno zlostavljanje učenika u školama, a više od polovine ih je nakon presude nastavilo raditi sa djecom.

Registar postoji od 2018. godine, vodi ga Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) RS-a i do sada su u njemu trebala biti upisana imena svih pravosnažno osuđenih za seksualnu zloupotrebu i iskorištavanje djece prema Krivičnom zakonu RS-a. Iako registar nije javan, MUPRS-a je bio nadležan odgovoriti na zvanične zahtjeve o provjeri pojedinaca.

Međutim, dešavali su se propusti kao i u slučaju Velibora Vujića pa su Institucija ombudsmana za djecu, Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a i MUPRS-a predložili usvajanje novog zakona o Registru kako bi baza podataka bila dopunjena i izmijenjena pravila o njenom održavanju.

„Zakoni nisu garant da će zaštita biti i osigurana, stoga je jako važno pratiti primjenu propisa u praksi i ukazivati na nedostatke kako bi se otklonile sve prepreke za obezbjeđenje efikasne zaštite djece“, rekla je ombudsmanka za djecu RS-a Gordana Rajić.

Prema novom zakonu, sudovi u Bosni i Hercegovini (BiH) će biti obavezni dostavljati Ministarstvu unutrašnjih poslova RS-a podatke o osuđenicima za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece.

MUPRS-a je tražio i da se u Registru jasnije definiše mjesto stanovanja osuđenika kako bi se izbjegle zloupotrebe. Kako su upozorili iz MUP-a, osuđenici su do sada mogli izbjeći da budu upisani u Registar jer su prijavljivali mjesto stanovanja u Federaciji BiH. Zato će, prema novom zakonu, osuđenici u Registru biti evidentirani prema mjestu prebivališta i boravišta nakon presude.

Podsjećamo da su novinari CIN-a otkrili da je najmanje sedmero prosvjetnih radnika u BiH u posljednjih deset godina nastavilo raditi u školama i nakon presude za seksualno uznemiravanje djece. Dvojica među njima rade u Republici Srpskoj jer obrazovne ustanove tvrde kako nisu znale da su njihovi nastavnici pravosnažno osuđeni.

Srednjoškolski centar „Vuk Karadžić“ u Loparama je pokrenuo disciplinski postupak protiv osuđenog nastavnika Velibora Vujića, ali direktor ove škole Mićo Stojišić je rekao za CIN da će proces protiv Vujića trajati duže jer on odbija sarađivati.

Osuđenom nastavniku sankcije nakon pisanja CIN-a
Protiv nastavnika iz Bijeljine, osuđenog za seksualno uznemiravanje maloljetnice, pokrenut je disciplinski postupak nakon pisanja CIN-a. U Republici Srpskoj očekuju i izmjene Zakona o registru pedofila.

Osuđenicima za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece zakonski je zabranjen rad u prosvjeti u Republici Srpskoj, dok su obrazovne ustanove u ovom entitetu obavezne provjeravati nastavno osoblje u Registru pedofila.

„Ombudsman za djecu planira da u narednom periodu u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture preduzme određene aktivnosti kako bi sve vaspitno-obrazovne ustanove u Republici Srpskoj obezbijedile zaštitu prava učenika u skladu sa važećim zakonskim odredbama“, najavila je ombudsmanka Rajić.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.