Search
Close this search box.

Republika Srpska napravila prvi korak ka kriminalizaciji uvrede i klevete

Narodna skupština Republike Srpske je izglasala Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika kojim bi uvreda i kleveta postale krivično djelo kažnjivo novčanim kaznama i do 120 hiljada KM.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) su većinom glasova podržali uvođenje uvrede i klevete u Krivični zakonik ovog entiteta. Narednih 60 dana će svi građani, grupe i organizacije imati priliku na javnoj raspravi iznijeti svoje mišljenje o Nacrtu, a nakon toga bi se konačan prijedlog izmjena Zakonika trebao naći u Narodnoj skupštini RS-a na ponovnom glasanju.

Ministar pravde RS-a Miloš Bukejlović je rekao da se izmjenama u Zakoniku želi „zaštititi dostojanstvo i duhovni integritet, privatnost, lični i porodični život koji su za sve građane garantovani i nepovredivi, predviđeni Ustavom RS-a“. Ovo ministarstvo je uobličilo tekst kojim se uvodi kriminalizacija uvrede i klevete, a na kojem je posebno insistirao predsjednik entiteta Milorad Dodik.

Prema Nacrtu, djela protiv časti i ugleda bi predstavljala krivično djelo i bila striktno kažnjavana.

Za uvredu bi sud mogao odrediti kaznu do 20.000 KM, a ako je učinjena pred većim brojem ljudi – javno ili preko medija – i do 50.000 KM. Osim toga, vlasti u RS-u smatraju da bi odgovarajuća kazna za građane koji iznose „štogod iz (nečijeg, op.a.) ličnog ili porodičnog života“ što može škoditi časti ili ugledu bila od 10.000 KM do 100.000 KM, a ako bi „moglo dovesti do teških posljedica za oštećenog“, i do 120.000 KM. U Nacrtu se posebno navodi da se „istinitost ili neistinitost onog što se iznosi“ iz privatnog života ne može dokazivati osim u posebnim slučajevima. Zakonikom nije precizirano na šta se to tačno odnosi i kako će se taj član Krivičnog zakonika provoditi.

Za klevetu je određena kazna od 8.000 KM do 100.000 KM.

Tokom rasprave je pojašnjeno da Nacrt predviđa kazne zatvora do dvije godine za osuđene koji ne budu mogli otplatiti novčanu kaznu za uvredu i klevetu.

Direktor banjalučkog Centra za ljudska prava Dejan Lučka uz visoke novčane kazne uočava i drugi problem u Nacrtu.

“Veći je problem što si krivično osuđen. A kad si krivično osuđen, na tebe se gleda kao na nekog kriminalca, silovatelja ili na nekog ubicu. Za ljude okolo ti i on ste, faktički, isti i to je nova stigma na novinare čak i ako je novčana kazna mala“, komentarisao je Lučka.

Ukoliko nakon javne rasprave poslanici Narodne skupštine RS-a usvoje i konačan prijedlog o izmjenama Krivičnog zakonika, za neovlašteno fotografisanje, snimanje i objavljivanje bi se mogle dosuđivati zatvorske kazne i do 10 godina, ukoliko bi to dovelo do narušavanja zdravlja osobe na fotografiji ili snimku.

Prema Nacrtu, kazne do godinu dana zatvora će se moći zamijeniti novčanom, bez mogućnosti da sud o tome odlučuje kako je do sada bila praksa. Iznos zamjene zatvorske kazne novčanom mijenja se iz 50 KM u 100 KM po danu.

Ovakve izmjene bi mogle uvesti praksu nedemokratskog postupanja prema građanima i medijima u Republici Srpskoj koja bi onemogućila slobodno novinarsko izvještavanje i značajno uskratila pravo građana na objektivno informisanje.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.