Rješava se smještaj UIO-a BiH

Vijeće ministara BiH je za izgradnju i rekonstrukciju objekata regionalnih centara Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) i graničnih prijelaza izdvojilo 57,9 miliona KM iz državnog budžeta. Cijeli projekt bi se trebao relizirati do 2014. godine.

Najviše novca, 25,9 miliona KM, je izdvojeno za izgradnju RC UIO Banja Luka. 11 miliona KM je izdvojeno za centar u Sarajevu, 7,1 milion KM za mostarski centar, dok je za tuzlanski izdvojeno 6,4 miliona KM.

Ratko Kovačević, glasnogovornik UIO-a, kaže da je objekat u Mostaru završen te da je ostalo još raspisivanje tendera za nabavku namještaja kojim bi se opremio. Za izvođenje radova na ovom objektu je bila zadužena mostarska građevinska firma MIP.

Sarajevska kompanija Strabag je prije petnaest dana otpočela rad na centru u Tuzli, dok bi radovi na sarajevskom i banjalučkom centru trebali početi naredne godine, nakon što se osigura zemljište na kojem će biti građeni. Prema Kovačevićevim riječima, osiguranje zemljišta je razlog zbog kojeg još nije raspisan tender za ova dva centra.

Za iznajmljivanje prostorija u kojima je smješten UIO do sada je izdvojeno najmanje sedam miliona maraka, navodi ovaj sagovornik Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva.

Ovim projektom je predviđena i izgradnja graničnih prijelaza Gradiška – na sjeveru BiH, u vrijednosti od šest miliona KM, te prijelaza Bijače na jugu, odnosno na izlazu Autoceste 5c. Za ovu gradnju će biti obezbijeđena sredstva dijelom iz razvojnih fondova Evropske unije (IPA) te sredstva koja su uplaćena na ime dodijeljene dozvole za telekomunikacijske sisteme.

Kovačević je kazao da će zbog predstojećeg ulaska Hrvatske u Evropsku uniju jedino na ova dva granična prijelaza biti omogućen uvoz roba biljnog i životinjskog porijekla. Još 1,4 miliona KM bit će izdvojeno za rekonstrukciju postojećih graničnih prijelaza: Vardište, Deleuša, Uvac, Gorica i Užljebić. Priremni radovi za izgradnju graničnih prijelaza Bijača i Svilaj će koštati 100.000 KM.

Odluka o izdvajanju sredstava za ovaj projekt je objavljena u Službenim novinama BiH, a za njenu realizaciju je zaduženo Ministarstvo finansija i trezora BiH te UIO BiH. Dodijeljenim novcem će biti obezbijeđena nabavka zemljišta, izrada projektne dokumentacije, građevinski radovi te opremanje objekata.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN