Ročišta se otkazuju zbog nedolaska svjedoka

Treći put za redom na sudskom ročištu se nije pojavio niti jedan pozvani svjedok odbrane u procesu protiv Harisa Zornića, Hamde Dacića i Acika Cana, optuženih za trgovinu drogom i pranje novca. Mirsad Strika, glavni sudija u ovom predmetu koji se vodi na Sudu Bosne i Hercegovine (BiH), ponovo je opomenuo odbranu za nedolaženje svjedoka te istakao kako ova ročišta imaju velike troškove koji se plaćaju iz budžeta Suda, a da se pritom ništa konkretno ne radi.

Sudija Strika je kazao da se troškovi odnose na: naknade za branioce po službenoj dužnosti koji su dodijeljeni Zorniću i Daciću, naknadu prevodiocu, tužiocu, te na sve ostale troškove koji prate jedno ročište. Zornićev advokat je Vlado Adamović iz Sarajeva a Dacićev Dragan Barbarić iz Mostara. Acika Cana brani advokat Fahrija Karkin iz Sarajeva, kojeg optuženi plaća.

Adamović je kazao da se ne radi o taktici odbrane da odugovlači proces, jer je i u njihovom interesu da se slučaj što prije završi. On je dodao još da, ako Sud ne može svojim autoritetom pozvati svjedoke, kako se to može očekivati od odbrane.

Sudija Strika je naložio odbrani da do kraja ove sedmice napravi listu svjedoka koji će se pojaviti na sljedećem zakazanom ročištu koje će biti održano 4. septembra.

Danas se, po treći put, nije pojavila Saveta Zvizdić. Ona se prije dva mjeseca obratila Sudu BiH pismom u kojem je kazala da ne želi svjedočiti u ovom slučaju jer, kako tvrdi, nema šta da kaže. Sudija je kazao da u Sudu ne znaju njezinu adresu stanovanja kako bi je sudski priveli.

Naime, ukoliko se svjedok ne odazove pozivu, a svoj nedolazak ne opravda, prema državnom Zakonu o krivičnom postupku Sud može kazniti svjedoka sa 5.000 KM ili narediti prinudno dovođenje.

Po šesti put se nisu pojavili ni svjedoci Ismet Bektić i Miralem Babajić, dok se Hamdo Murić i Jurgen Hofman iz Njemačke treći put nisu odazvali pozivu za svjedočenje.

Tužilaštvo BiH je optužilo Dacića, Zornića i Cana te pravno lice Majorku iz Sarajeva da su trgovinom droge zaradili između pet i šest miliona maraka, a novac „oprali“ preko Hotela Exclusive. Optužnica je podignuta 16. novembra 2009. godine a suđenje je počelo 21. februara 2010. godine.

Objavljeno: 28.8.2012. godine

 

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN