SIDA dodijelila grant CIN-u

Sredstva će biti iskorištena za istraživanje kriminala i korupcije tokom naredne tri godine

”Svi bh. građani su na ovaj ili onaj način pogođeni sveprisutnim kriminalnom i korupcijom”, kaže Svjetlana Ćelić, zamjenica glavne urednice u CIN-u. “I pored toga, rijetki su mediji koji mogu posvetiti vrijeme, resurse i dovoljan broj novinara kako bi temeljito izvještavali o ovim temama, pa se stiče utisak da su kriminalci nedodirljivi.”

Lisa Mossberg, koordinator programa SIDA-e za Bosnu Hercegovinu i Joakim Molander, prvi sekretar u Švedskoj ambasadi u Sarajevu, su u ponedjeljak, 19. marta, posjetili prostorije CIN-a kako bi zvanično potpisali ugovor o dodjeli granta.

Leila Bičakčić, direktorica CIN-a, kaže: “Cilj ovog projekta je da se putem medija skrene pažnje javnosti na problem organiziranog kriminala i korupcije, kako bi se građani i nevladine organizacije što bolje informirali o ovom pitanju.“

CIN je nastao kao zajednički projekat Journalism Development Group-a i New York Univerziteta. Dosada je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) bila glavni financijer CIN-a, i ta sredstava ističu u julu 2007. godine.

Donacija iz SIDA-e, kaže Bičakčić, predstavlja značajnu podršku za nastavak rada CIN-a, i što je još važnije, potvrdu da je CIN-ov rad u protekle tri godine pokazao koliko novinarstvo može postići u BiH.

CIN se trudi da jednostavnim riječima i na temeljit, objektivan i nepristran način informira bh. građane o temama koje su od suštinske važnosti.

Švedska ima dugu tradiciju pomaganja Bosni i Hercegovini koja traje još od prije rata. Od 1995. godine ona snažno prodržava borbu protiv korupcije kao i druge reforme sa ciljem da bh. institucije postanu efikasnije, transparentnije i demokratičnije.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN